Paris Climate Agreement – Christiana Figueres

Laureaat International Four Freedoms Award 2018

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres Laureaat International Four Freedoms Award 2018

De Internationale Four Freedoms Award gaat naar Christiana Figueres Olsen als vertegenwoordiger van alle betrokkenen die gedurende vele jaren hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015. De wederopbouw van het wereldwijde onderhandelingsproces op basis van eerlijkheid, transparantie en samenwerking leidend tot het Klimaatakkoord wordt algemeen erkend als een historische prestatie. De ondertekening van deze klimaatovereenkomst in 2016 bevestigt dat de overgrote meerderheid van landen wil werken aan een vermindering van de temperatuurstijging en van de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. De verandering van ons klimaat is en blijft een grote en zeer belangrijke uitdaging voor toekomstige generaties en voor de toekomst van onze planeet.

 

Christiana Figueres Olsen schreef in december 2015 in een open bedankbrief: "... aan allen, die hier zo lang aan hebben gewerkt, zeg ik: dit is jouw succes! Individueel voor ieder van jullie, maar krachtiger, collectief voor ons allemaal. (...) We zijn samengekomen om de meest angstaanjagende uitdaging aan te gaan. We hebben dit gedaan door onze verschillen te respecteren en onze vijandigheid opzij te zetten, door ons te concentreren op het heden dat we delen en de toekomst die we samen moeten bouwen ... " De Roosevelt Foundation onderschrijft dit en kent de International Four Freedoms Award 2018 daarom toe aan al deze toegewijde betrokkenen.

 

De award wordt op 16 mei persoonlijk in ontvangst genomen door Christiana Figueres Olsen,  voormalig Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Het is mede dankzij haar onderhandelingscapaciteiten, haar vermogen om mensen te betrekken en om consensus te bereiken, dat de overeenkomst is gesloten.