Maak kennis met

Op 16 mei 2018 nam laureaat Erol Önderoğlu de award voor vrijheid van meningsuiting in ontvangst. Hij ontving deze award omdat hij zich moeiteloos bleef inzetten voor de vrijheid van meningsuiting. Önderoğlu vraagt aandacht voor de noodzaak van deze vrijheid voor mannen en vrouwen, in Turkije en daarbuiten.

Erol Önderoğlu is een Turks-Franse journalist, en volgt als correspondent voor Reporters Without Borders in Turkije al meer dan twintig jaar rechtszaken tegen journalisten in Turkije. Als redacteur van het onafhankelijke persagentschap Bianet steunt hij de journalisten. Dat doet hij door objectief verslag te doen van het overtreden van de wetten voor persvrijheid. Zo schreef Önderoğlu al meer dan 4.600 artikelen en columns over dit onderwerp. Hierbij liet hij zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting.

Freedom of Speech Award
Erol Önderoğlu

Kom in contact met Önderoğlu

Meer over Önderoğlu

Erol Önderoğlu is geboren in 1969 in Istanboel, Turkije. Hij groeide op in Frankrijk, en is een Frans staatsburger. In 2016 werd Önderoğlu gearresteerd door de Turkse overheid, omdat hij een Koerdische krant steunde. Van over de hele wereld klonk kritiek op de arrestatie van Önderoğlu. Op dit moment zit hij nog vast, in afwachting van zijn proces. 

Functies en artikelen

Na zijn afstuderen in 1995 aan de universiteit van Istanboel ging Önderoğlu werken als journalist voor de IPS Communication Foundation – Bianet. Het jaar erna ging hij ook werken als Turkse correspondent voor de non-profit organisatie Reporters without Borders (RSF) in Parijs. Önderoğlu bleef werken voor beide organisaties, die lid zijn van IFEX. Dit is een wereldwijd netwerk van organisaties die het recht op vrijheid van meningsuiting en informatie beschermen. In 2015 werd Önderoğlu gekozen voor het bestuur van IFEX. Daarnaast werkt hij samen met the Office of the OSCE Representative on Freedom of the Media aan publicaties en projecten op dit gebied.

Andere laureaten uit 2018

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres
Paris Climate Agreement – Christiana Figueres
International Four Freedoms Award

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres

Kom in contact met Figueres

Paride Taban
Paride Taban
Freedom of Worship Award

Paride Taban

Kom in contact met Taban

Virunga Alliance - Emmanuel de Merode
Virunga Alliance - Emmanuel de Merode
Freedom from Want Award

Virunga Alliance - Emmanuel de Merode

Kom in contact met De Merode

Urmila Chaudhary en Herman van Veen
Urmila Chaudhary en Herman van Veen
Freedom from Fear Award

Urmila Chaudhary