Maak kennis met

Op 16 mei 2018 nam laureaat Emmanuel de Merode namens het samenwerkingsverband Virunga Alliance de award voor vrijheid van gebrek in ontvangst. Virunga Alliance ontvangt de award voor hun inzet om de planten en dieren van het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo te beschermen. Daarnaast zet de organisatie zich in om de lokale bevolking die dichtbij de grens van Virunga leven, te beschermen. Dit is een gevaarlijke opdracht, omdat burgers en de M23-rebellie al tien jaar vechten in en rond het Virunga Park.

Sinds 2008 leidt De Merode een team van 360 Congolese rangers. Met hen probeert hij het National Park vrij te maken en te houden van militaire acties. Ook proberen zij de rechtsstaat te herstellen, en lokale ontwikkelingsprojecten op te zetten. In 2013 hielp De Merode bij de start van het samenwerkingsverband van de Virunga Alliance. Het samenwerkingsverband heeft als doel vrede en welvaart te verbeteren voor de vier miljoen mensen die in de buurt van het park wonen. Dat bereiken zij via economische ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen. Een deel van de inkomsten van het park gaat naar de lokale bevolking zodat zij zich kunnen ontwikkelen. Alliance zet zich ook in voor het verbeteren van duurzame energie voor arme huishoudens. Verder ondersteunen ze de bouw van scholen.

Freedom from Want Award
Virunga Alliance - Emmanuel de Merode

Kom in contact met De Merode

Meer over de Merode

Emmanuel de Merode is geboren op 5 mei 1970 in Carthago, Tunesië. Hij behoort tot de hoogste adel van België. In 2008 benoemde de Congolese regering hem tot provinciaal directeur bij het Congolees Instituut voor Natuurbescherming en directeur van het Nationaal Park Virunga. UNESCO plaatste het Nationaal Park in 1979 op de Werelderfgoedlijst. Ondanks een aanslag op zijn leven blijft De Merode samen met het team van de Virunga Alliance werken in en rond het Virunga Nationaal Park. 

Functies en artikelen

Emmanuel is de prins van Merode, maar gebruikt deze titel niet voor zijn werk. Verder is hij doctor honoris causa van de Universiteit van Hasselt en doctor of philosophy (biological anthropology) aan de University College London.

Hij schreef de volgende publicaties: (samen met Marc Languy) Virunga: The Survivial of Africa’s First National Park, (Tielt, Lannoo, 2009). Protected areas and local livelihoods: contrasting systems of wildlife management in the Democratic Republic of Congo (onuitgegeven doctoraatsthesis, 1998).

Andere laureaten uit 2018

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres
Paris Climate Agreement – Christiana Figueres
International Four Freedoms Award

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres

Kom in contact met Figueres

Erol Önderoğlu
Erol Önderoğlu
Freedom of Speech Award

Erol Önderoğlu

Kom in contact met Önderoğlu

Paride Taban
Paride Taban
Freedom of Worship Award

Paride Taban

Kom in contact met Taban

Urmila Chaudhary en Herman van Veen
Urmila Chaudhary en Herman van Veen
Freedom from Fear Award

Urmila Chaudhary