Maak kennis met

Op 16 mei 2018 nam laureaat Urmila Chaudhary de award voor de vrijwaring van vrees in ontvangst. Zij kreeg de award voor haar moed om een einde te maken aan het Kamlari systeem van kinderslavernij. En voor haar strijd voor de rechten van meisjes, in het bijzonder hun recht op onderwijs.

Chaudhary is zelf meer dan elf jaar lang uitgebuit als slaaf in het huishouden. Ondanks de risico’s voor haar persoonlijke veiligheid, is Chaudhary een jonge vrouw met veel invloed en mensenrechtenactiviste geworden voor de lokale bevolking. Door steeds in het openbaar op te komen voor de rechten van kindslaven en de rechten van meisjes in Nepal, is Chaudhary voor velen een inspiratie en voorbeeld geworden.

Freedom from Fear Award
Urmila Chaudhary
Urmila Chaudhary en Herman van Veen

Meer over Chaudhary

Om 1989 wordt Chaudhary geboren binnen de Tharu-stam in Nepal. Al eeuwen worden kinderen van die stam als slaaf verkocht aan rijke Nepalezen. De kinderen worden Kamlari: kindslaven. Als Chaudhary zes jaar oud is, wacht haar hetzelfde als vele meisjes voor haar. Een rijke familie in Kathmandu koopt haar. Elf jaar later weet ze zich los te maken. Chaudhary is mede-oprichter van het Freed Kamlari Development Forum (FKDF). Dit is een Nepalese non-profit organisatie die kindslaven opspoort en redt. Het FKDF maakt steun en contact tussen kinderen die hetzelfde meemaakte mogelijk. Daarnaast organiseert het FKDF bijeenkomsten om de lokale bevolking bewust te maken van kinderarbeid en het belang van onderwijs van meisjes. In 2019 begon Chaudhary aan haar rechtenstudie aan de Kathmandu School of Law. Als advocaat wil ze ervoor zorgen dat de Nepalese wetten juist worden toegepast.

Functies en artikelen

Chaudhary schreef samen met Nathalie Schwaiger het boek Slavenkind (2011). Susan Gluth maakte de documentair Urmila: My Memory is My Power (2016) over Chaudhary.

Andere laureaten uit 2018

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres
Paris Climate Agreement – Christiana Figueres
International Four Freedoms Award

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres

Kom in contact met Figueres

Erol Önderoğlu
Erol Önderoğlu
Freedom of Speech Award

Erol Önderoğlu

Kom in contact met Önderoğlu

Paride Taban
Paride Taban
Freedom of Worship Award

Paride Taban

Kom in contact met Taban

Virunga Alliance - Emmanuel de Merode
Virunga Alliance - Emmanuel de Merode
Freedom from Want Award

Virunga Alliance - Emmanuel de Merode

Kom in contact met De Merode