Maak kennis met

Op 16 mei 2018 nam laureaat bisschop Paride Taban de award voor vrijheid van godsdienst in ontvangst. Taban ontving deze award omdat hij zich zijn hele leven lang inzette voor de vrede en vrijheid van de inwoners van Zuid-Soedan. Met zijn werk houdt hij de hoop op vrede in leven. Dat doet hij niet alleen door het woord van God te verspreiden, maar ook door ernaar te leven.

Sinds de jaren ’60 zet bisschop Taban zich in voor vrede in Zuid-Soedan. Hij verbindt groeperingen die anders met elkaar vechten. Zijn wijsheid en grote respect voor verschillende godsdiensten en culturen maken dit mogelijk. Het vredesdorp in Kuron is hiervan het bewijs van deze bijzondere prestatie. Bisschop Taban blijft zich inzetten voor het stoppen van het grote menselijke leed in Zuid-Soedan. Tegelijk zet hij zich in voor een oplossing van het conflict op een vredige manier. Dat doet bisschop Taban plaatselijk, landelijk en op internationaal niveau.

Freedom of Worship Award
Paride Taban

Kom in contact met Taban

Meer over Taban

Paride Taban is geboren in 1936 in Opari, Oost Equatoria (Zuid-Soedan). Door zijn moeder leerde hij zijn medemens lief te hebben, wat later leidde tot het geloof. Taban’s moeder zorgde voor iedereen die bij hen aanklopte: geloof of afkomst waren niet belangrijk. In de jaren ’80 keerde Taban terug als bisschop in Torit. Nadat hij in 1989 vrij wordt gelaten door rebellen die hem gevangen hielden, zet hij zich nog meer in voor vrede in zijn land. Ondertussen begint Taban met het opnieuw opbouwen van zijn regio oost-Equatoria. Daar legt hij de basis van het inmiddels geprezen vredesdorp Kuron.

Functies en artikelen

Taban is emeritus bisschop van de Rooms Katholieke Kerk. Hij was ook de eerste leider van de New Sudan Council of Churches, dat opgericht werd in 1990. Tot slot was Taban bisschop van Torit van 1983 tot 2004.

Samen met Alberto J. Eisman schreef hij een boek: Peace deserves a chance: Bishop Paride Taban, a Sudanese shepherd (Paulines Publications Africa, 2011).

Andere laureaten uit 2018

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres
Paris Climate Agreement – Christiana Figueres
International Four Freedoms Award

Paris Climate Agreement – Christiana Figueres

Kom in contact met Figueres

Erol Önderoğlu
Erol Önderoğlu
Freedom of Speech Award

Erol Önderoğlu

Kom in contact met Önderoğlu

Virunga Alliance - Emmanuel de Merode
Virunga Alliance - Emmanuel de Merode
Freedom from Want Award

Virunga Alliance - Emmanuel de Merode

Kom in contact met De Merode

Urmila Chaudhary en Herman van Veen
Urmila Chaudhary en Herman van Veen
Freedom from Fear Award

Urmila Chaudhary