Maak kennis met

Op 16 mei 2018 nam laureaat Christiana Figueres de Internationale Four Freedoms Awards in ontvangst. Als vroegere Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), zette zij zich jaren in om de onderhandelingen rond het Klimaatakkoord van Parijs (2015) te laten slagen. Hierbij besteedde Figueres in het bijzonder aandacht aan transparantie en samenwerking.

International Four Freedoms Award
Paris Climate Agreement – Christiana Figueres

Kom in contact met Figueres

De overeenkomst is gesloten dankzij bijvoorbeeld haar vermogen om mensen te betrekken bij het proces. In 2016 ondertekende een grote meerderheid van landen de klimaatovereenkomst. Deze landen geven hiermee aan te willen werken aan het verminderen van de temperatuurstijging en de grote gevolgen van klimaatverandering. De verandering van ons klimaat is en blijft een grote en belangrijke uitdaging. Voor toekomstige generaties en de toekomst van onze planeet.

Figueres schreef in december 2015 een open bedankbrief: "... aan allen, die hier zo lang aan hebben gewerkt, zeg ik: dit is jouw succes! Individueel voor ieder van jullie, maar krachtiger, collectief voor ons allemaal. (...) We zijn samengekomen om de meest angstaanjagende uitdaging aan te gaan. We hebben dit gedaan door onze verschillen te respecteren en onze vijandigheid opzij te zetten. Door ons te concentreren op het heden dat we delen en de toekomst die we samen moeten bouwen ... "

De Roosevelt Foundation is het hiermee eens. Daarom kent zij de International Four Freedoms Award 2018 toe aan alle betrokkenen die zich veel hebben ingezet voor dit doel.

Meer over Figueres

Christiana Figueres Olsen is geboren op 7 augustus 1956 in Costa Rica. Als diplomaat leidde ze politieke onderhandelingen op landelijk niveau, maar ook tussen landen en internationale organisaties. Figueres werkte op het gebied van klimaatverandering, duurzame ontwikkeling, energie, landgebruik en technische en financiële samenwerking. Op dit moment woont ze in Washington DC.

Functies en artikelen

Figueres werd in 1987 in Costa Rica benoemd tot directeur Internationale Samenwerking bij het Ministerie van Planning. In 1995 richtte ze het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling in Amerika op, en werd daar uitvoerend directeur van. Het Centrum is een non-profitorganisatie die zich inzet om Latijns-Amerikaanse landen aan te moedigen mee te doen met het Klimaatverdrag. Van 1995 tot 2010 sprak Figueres namens de regering van Costa Rica. Daarnaast onderhandelde ze voor het Verdrag van de Verenigde Naties over klimaatverandering. Op dit moment is Figueres voorzitter van de adviesraad van The Lancet Countdown: Tracking Progress on Health and Climate Change. Ook is ze een van de oprichters van de Global Optimism-groep.

Figueres schreef samen met Tom Rivett-Carnac het boek The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis (Manilla Press, 2020).

Andere laureaten uit 2018

Erol Önderoğlu
Erol Önderoğlu
Freedom of Speech Award

Erol Önderoğlu

Kom in contact met Önderoğlu

Paride Taban
Paride Taban
Freedom of Worship Award

Paride Taban

Kom in contact met Taban

Virunga Alliance - Emmanuel de Merode
Virunga Alliance - Emmanuel de Merode
Freedom from Want Award

Virunga Alliance - Emmanuel de Merode

Kom in contact met De Merode

Urmila Chaudhary en Herman van Veen
Urmila Chaudhary en Herman van Veen
Freedom from Fear Award

Urmila Chaudhary