Maak kennis met

Thomas A. Dine van Radio Free Europe/Radio Liberty nam in 2002 de Freedom of Speech Award in ontvangst. De award werd gegeven aan Radio Free Europe/Radio Liberty voor hun vaste bijdrage aan de vrijheid van meningsuiting. 

Speech Radio Free Europe/Radio Liberty

Meer over Radio Free Europe/Radio Liberty

John Foster Dulles was minister van Buitenlandse Zaken in de Verenigde Staten tijdens het begin van de Koude Oorlog. Hij vond dat de mensen beter woorden konden gebruiken in plaats van wapens. Dulles zag de Koude Oorlog vooral als een botsing tussen ideologieën. Volgens hem was ‘Het Vrije Woord’ het antwoord op het communisme. Daarom werd in 1950 in Berlijn radiostation Radio Free Europe opgericht. Een paar Amerikaanse bedrijven zoals The Readers Digest en de inlichtingendienst CIA betaalden dit. Het doel was duidelijk: het verspreiden van informatie vanuit Amerikaans gedachtengoed in de Oostblok landen. Radio Free Europe moest ook steun geven aan vluchtelingen, en ‘liever politiek dan oorlog’ uitdragen. Later kwamen er radiocampagnes gericht op het Midden-Oosten en Centraal Azië bij. De het radiostation ging uitzendingen maken in 28 talen. Ze zonden uit in landen als de Sovjet-Unie/Russische Republieken, de Baltische landen, Iran en Irak, Afghanistan, Pakistan en China.

Van 1950 tot 1995 zat het hoofdkantoor van Radio Free Europe in München, later in Praag. Het radiostation gebruikte niet alleen radiogolven. Tussen 1951 en 1956 werden aan de oostgrenzen veel weerballonnen opgelaten. Deze werden gevuld met informatiepakketjes, satire op Oostblokleiders en nuttige aanwijzingen voor mensen die zich verzetten tegen hun regering. In 1972 trok de CIA zich officieel terug als sponsor van Radio Free Europe.

Intussen was ook Radio Liberty actief. Dit radiostation had hetzelfde doel en zond uit vanuit Duitsland, Spanje, Portugal en Taiwan. In 1997 werden de verschillende onderdelen samengevoegd. De Amerikaanse president Ronald Reagan zorgde voor meer geld voor het radiostation. Radio Liberty beleefde een goede tijd: het contact met Oostbloklanden als Hongarije, Tsjecho-Slowakije en Polen, de opkomst van Glasnost in de periode Gorbatsjov-Jeltsyn en het openen van een Radio Free Europe/Radio Liberty in Moskou (Rusland). Na het verdwijnen van het IJzeren Gordijn en de Val van de Berlijnse Muur werd duidelijk dat het radiostation jarenlang een belangrijke en rol speelde in het leven van miljoenen onderdrukte mensen.

Artikelen

De zender plaats naast geschreven artikelen ook regelmatig podcasts op de website.

Over het station is een boek gescheven: Radio Free Europe and Radio Liberty The CIA Years and Beyond. Daarnaast is er een documentaire gemaakt genaamd 'Not in Our Name'.

Andere laureaten uit 2002

Nelson Mandela
Nelson Mandela
International Four Freedoms Award

Nelson Mandela

Kom in contact met de Mandela Foundation

Nasr h. Abu Zayd
Nasr h. Abu Zayd
Freedom of Worship Award

Nasr h. Abu Zayd

Gro Harlem Brundtland
Gro Harlem Brundtland
Freedom from Want Award

Gro Harlem Brundtland

Ernesto Zedillo Ponce de León
Ernesto Zedillo Ponce de León
Freedom from Fear Award

Ernesto Zedillo Ponce de León