Maak kennis met

Dr. Ernesto Zedillo ontving in 2002 de Freedom from Fear Award voor zijn bijdragen voor ‘het Wonder van Mexico’ en het vestigen van de democratie in zijn land.

Freedom from Fear Award
Ernesto Zedillo Ponce de León
Ernesto Zedillo Ponce de León

Speech Ernesto Zedillo Ponce de León

Meer over Zedillo

Ernesto Zedillo Ponce de León is geboren in 1951 in Mexico. Hij is econoom, bankier, politicus en ondernemer. Tussen 1994 en 2000 was dr. Zedillo president van Mexico. Hij studeerde in de Verenigde Staten aan de universiteit Yale. Daarna werkte hij in Mexico bij de nationale bank en nog later ging hij werken voor de overheid. Dr. Zedillo voerde een aantal grote hervormingen door op economisch terrein. Ook was hij betrokken bij het verbeteren van de staatsfinanciën. In 1992 werd dr. Zedillo staatssecretaris van Onderwijs. In die rol voerde hij een grote hervorming in het basisonderwijs door. Na de moord op Luis Colosio in 1993 werd dr. Zedillo president van Mexico. Tijdens zijn regeerperiode ontwikkelde de democratie in Mexico zich verder.

Internationaal gezien richtte dr. Zedillo zich op de mogelijkheden en gevolgen van globalisatie. Globalisatie is het blijven uitwisselen van mensen, goederen, geld en informatie over de hele wereld. Na zijn terugtreden als president werd dr. Zedillo in 2002 directeur van het Yale Center for the Study of Globalization. Hij werkte als voorzitter van het Financierings- en Ontwikkelingsbureau van de VN. Daarnaast adviseerde hij de Wereld Handels Organisatie en was lid van de Club van Madrid. Later werkte dr. Zedillo als directeur en adiviseur bij organisaties zoals Union Pacific, Electronic Data Systems, Global Development Netwerk, Alcoa, Procter & Gamble en Coca Cola.

Functies en artikelen

Zedillo heeft het volgende functies uit het verleden:

  • Mexicaanse Centrale Bank (1978-1988)
  • Verschillende functies bij de partij Partido Revolucionario Institucional
  • Minister van budget
  • Minister van Programmering en Begroting (1988-1992)
  • Minister van Openbaar Onderwijs (1992-1993)
  • President van Mexico (1994-2000)
  • Raad van bestuur van Procter and Gamble, Alcoa en Union Pacific
  • Directeur van het Center for the Study of Globalization aan de Yale Universiteit en hij neemt deel aan enkele programma's van de VN met betrekking tot financiering van ontwikkelingslanden
  • Adviseur van Bill & Melinda Gates Foundation

Zijn leven als president is terug te zien in de documentaire 'La construcción de la democracia'. Daarnaast heeft hij meegeschreven aan het boek: Trade for Development (2005). Verder zijn er vanuit zijn tijd als president nog veel documenten beschikbaar.

Andere laureaten uit 2002

Nelson Mandela
Nelson Mandela
International Four Freedoms Award

Nelson Mandela

Kom in contact met de Mandela Foundation

Radio Free Europe/Radio Liberty
Radio Free Europe/Radio Liberty
Freedom of Speech Award

Radio Free Europe/Radio Liberty

Kom in contact met Radio Free Europe/Radio Liberty

Nasr h. Abu Zayd
Nasr h. Abu Zayd
Freedom of Worship Award

Nasr h. Abu Zayd

Gro Harlem Brundtland
Gro Harlem Brundtland
Freedom from Want Award

Gro Harlem Brundtland