Maak kennis met

In 2002 ontving Nasr Hamid Abu Zayd de Freedom of Worship Award. Hij kreeg de award voor zijn persoonlijke moed en voorbeeldfunctie op het gebied van godsdienstvrijheid. Abu Zayd vocht voor gelijke rechten voor mannen en vrouwen in de islamitische wereld.

 

Freedom of Worship Award
Nasr h. Abu Zayd
Nasr h. Abu Zayd

Speech Nasr h. Abu Zayd

Meer over Zayd

Nasr Hamid Abu Zayd werd geboren in 1943 in Egypte. Hij promoveerde aan de universiteit van Caïro in Arabische wetenschappen en de studie van de islam. In 1995 werd hij docent aan dezelfde universiteit, maar niet iedereen was het met hem eens. Dr. Abu Zayd had een eigen visie op de Koran. Hij vond dat je elke historische tekst mocht onderzoeken en uitleggen. Daar waren velen het niet mee eens. Dr. Abu Zayd werd verklaard tot afvallige. Dat betekende dat hij zich volgens de wet moest scheiden van zijn vrouw dr. Ibtihal Yunis. De reden hiervoor was dat een moslimvrouw niet getrouwd mocht zijn met een afvallige.

Nadat extremisten hem met de dood bedreigden, verlieten dr. Abu Zayd en zijn vrouw Egypte in 1995. Omdat dr. Abu Zayd al les had gegeven in Nederland, kon hij politiek asiel aanvragen. Prof. dr. Abu Zayd ging als gasthoogleraar lesgeven aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij publiceerde veel boeken en artikelen waarin hij vasthield aan zijn mening als overtuigd en toegewijd moslim. Prof. dr. Abu Zayd werd de verdediger van de scheiding van kerk, geloof en staat binnen de islam. Hij verklaarde tegen de opvatting te zijn dat de islamwetten boven de landswetten staan. En hij was voor het gelijk behandelen van man en vrouw.

In 2000 kreeg prof. dr. Abu Zayd de Bijzondere Cleveringa Leerstoel aan de Rijksuniversiteit Leiden aangeboden. Aan de Universiteit voor Humanistische Studies in Utrecht kreeg hij in 2002 een leerstoel. In 2005 zou prof. dr. Abu Zayd de lbn Rushd Prize for Freedom of Thought krijgen. Aan het eind van zijn leven keerde prof. dr. Abu Zayd terug naar Egypte, waar hij in 2010 stierf in Caïro.

Functies en artikelen

Zayd heeft de volgende functies bekleed:

  • Gastdocent aan de Universiteit van Osaka (1985-1989)
  • Hoogleraar aan de Universiteit Leiden (2000-2001)
  • Hoogleraar aan de Universiteit in Utrecht

Nasr h. Abu Zayd heeft ten minste 14 boeken in het Arabisch geschreven, evenals boeken in het Engels en artikelen in beide talen. De boeken zijn vertaald naar het Duits, Nederlands, Frans, Indonesisch, Italiaans, Perzisch en Turks.

Andere laureaten uit 2002

Nelson Mandela
Nelson Mandela
International Four Freedoms Award

Nelson Mandela

Kom in contact met de Mandela Foundation

Radio Free Europe/Radio Liberty
Radio Free Europe/Radio Liberty
Freedom of Speech Award

Radio Free Europe/Radio Liberty

Kom in contact met Radio Free Europe/Radio Liberty

Gro Harlem Brundtland
Gro Harlem Brundtland
Freedom from Want Award

Gro Harlem Brundtland

Ernesto Zedillo Ponce de León
Ernesto Zedillo Ponce de León
Freedom from Fear Award

Ernesto Zedillo Ponce de León