Maak kennis met

In 2002 ontving Nelson Mandela de Internationale Four Freedoms Award. Mandela was de eerste zwarte en democratisch gekozen president van Zuid-Afrika. Hij stond bekend om zijn belangrijke bijdragen aan de bescherming van de rechten van alle burgers. Daarnaast verdedigde Mandela geweldloze oplossingen in vastgelopen conflicten.

Over Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela werd in 1918 geboren in Zuid-Afrika als zoon van een stamhoofd. Hij studeerde aan de universiteit van Fort Hare, maar mocht niet meer naar de lessen door zijn opvattingen. Daarom volgde hij cursussen om zijn diploma in de rechten te kunnen halen. Sinds 1942 streed hij met het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) voor burgerrechten en tegen apartheidsregels. Het ANC streed voor een wereld zonder discriminatie. In 1964 werd Mandela veroordeelt tot een levenslange gevangenisstraf. Hij zat 27 jaar in de gevangenis, waarvan de meeste jaren op Robbeneiland.

Met zijn opsluiting verdween zijn kracht niet: Mandela werd een wereldwijd symbool voor onderdrukking en de internationale anti-apartheidsbeweging. Zijn gevangenisnummer 46664 werd een teken van strijd. In 1960 werd Mandela vrijgelaten en was het ANC niet meer verboden. Dat betekende dat Mandela ineens leider was van de vrijheidsbeweging. Hij onderhandelde over de samenstelling, koers en bevoegdheden van een tijdelijke regering. In 1995 kwamen er voor de eerste keer vrije verkiezingen in Zuid-Afrika. Deze verkiezingen zouden leiden tot een regering van nationale eenheid.

Er werd hard gewerkt aan een nieuwe regering. Ook anderen hadden onder leiding van aartsbisschop Desmond Tutu een belangrijke rol. In 1993 ontving Mandela de Nobelprijs voor de Vrede. In 1999 droeg Mandela het presidentschap over aan Thabo Mbeki. Daarna bleef Mandela actief over de hele wereld. Hij richtte het gezelschap The Elders op: een groep belangrijke ‘oude wijzen’ die hun invloed en ervaring gebruiken voor wereldvrede. Intussen zijn veel laureaten van de Four Freedoms Awards lid van The Elders. In 2013 overleed Mandela in Johannesburg, Zuid-Afrika.

Functies en artikelen

Mandela oefende de volgende functies uit:

  • Politicus
  • Advocaat
  • Activist

Hij zette diverse stichtingen op, zoals de Nelson Mandela Foundation, het Nelson Mandela Children's Fund en de Mandela Rhodes Foundation. Zijn gevangenisnummer 46664 werd het symbool voor zijn aidsbeschermingsproject.

Mandela schreef onder andere de volgende boeken:

  • Long Walk to Freedom
  • Conversations with Myself
  • Laat vrijheid regeren samen met Jennifer Crwys-Williams

Over Mandela zijn meerdere documentaires gemaakt:

  • The Struggle is My Life
  • Long Walk to Freedom
  • The Myth and Me

Andere laureaten uit 2002

Radio Free Europe/Radio Liberty
Radio Free Europe/Radio Liberty
Freedom of Speech Award

Radio Free Europe/Radio Liberty

Kom in contact met Radio Free Europe/Radio Liberty

Nasr h. Abu Zayd
Nasr h. Abu Zayd
Freedom of Worship Award

Nasr h. Abu Zayd

Gro Harlem Brundtland
Gro Harlem Brundtland
Freedom from Want Award

Gro Harlem Brundtland

Ernesto Zedillo Ponce de León
Ernesto Zedillo Ponce de León
Freedom from Fear Award

Ernesto Zedillo Ponce de León