Maak kennis met

In 2002 is de Freedom of Want Award uitgereikt aan dr. Gro Harlem Brundtland. Ze kreeg de award voor haar bijzondere inzet voor een betere, gezondere en duurzamere wereld. In haar dankwoord pleitte de laureaat voor een beter gezondheidsbesef. Ze zei: “Zonder gezondheid van lichaam en geest is er geen eerlijke kans om te ontsnappen aan armoede. De mogelijkheid ontbreekt dan om een duurzame ontwikkeling te bereiken." 

Freedom from Want Award
Gro Harlem Brundtland
Gro Harlem Brundtland

Speech Gro Harlem Brundtland

Meer over Brundtland

De Noorse Gro Harlem werd geboren in 1939 in Noorwegen. De Noorse politica, diplomate en arts leidde als minister-president in tien jaar tijd drie regeringen. Dr. Harlem Brundtland was de eerste vrouwelijke minister-president van Noorwegen. Op jonge leeftijd kreeg ze te maken met het werk van de Verenigde Naties (VN). Haar vader werkte namens de VN als arts in Egypte. Later zou hij in Noorwegen minister van Defensie worden. Harlem studeerde in Oslo en Harvard, en werd lid van de Arbeiderspartij. Ze trouwde met de conservatieve politicus Arne Brundtland. Van 1970 tot 1974 was dr. Brundtland minister van Milieu. Daarna werd ze lid van het parlement en minister-president. In die periode groeide haar betrokkenheid bij internationale vraagstukken en bewegingen. Zo was dr. Brundtland in 1983 voorzitter van de Wereldcommissie Milieu en Ontwikkeling, als voorbereiding van de VN-wereldconferentie in Rio de Janeiro.

In 1997 stelde dr. Brundtland zich kandidaat als secretaris-generaal van de VN. In plaats van haar werd Kofi Annan gekozen. Van 1998 tot 2003 was dr. Brundtland directeur-generaal van de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO). Hierna werkte ze aan duurzame ontwikkeling (het Brundtland-rapport) en klimaatverandering. Dr. Brundtland werd de speciale afgevaardigde van VN-secretaris-generaal Ban-Ki-moon en ging naar klimaatconferenties. Ze nam deel aan de Bilderburgconferenties, is actief lid van de Council of World Women Leaders, de Club van Madrid en het genootschap The Elders. Daarnaast werkt dr. Brundtland in het bedrijfsleven.  

Functies en artikelen

Brundtland heeft diverse functies bekleed:

 • Gezondheidsdienst Oslo (1966-1974)
 • Minister van milieu (1974-1979)
 • Eerste vrouwelijke premier van Noorwegen (1981-1996)
 • Directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (1998-2003)
 • Voorzitter van de Brundtland commissie
 • Speciale VN-gezant voor klimaatverandering (2007-2010)
 • Covoorzitter van de Global Preparedness Monitoring Board (GPMB-2018)
 • Vice-voorzitter The Elders

Boeken:

 • Health - The Key to Human Development (2000)
 • Dramatiske AR (1986-1996)
 • Mitt Liv (1939-1986)
 • Madam Prime Minister: A Life in Power and Politics (2004)

Andere laureaten uit 2002

Nelson Mandela
Nelson Mandela
International Four Freedoms Award

Nelson Mandela

Kom in contact met de Mandela Foundation

Radio Free Europe/Radio Liberty
Radio Free Europe/Radio Liberty
Freedom of Speech Award

Radio Free Europe/Radio Liberty

Kom in contact met Radio Free Europe/Radio Liberty

Nasr h. Abu Zayd
Nasr h. Abu Zayd
Freedom of Worship Award

Nasr h. Abu Zayd

Ernesto Zedillo Ponce de León
Ernesto Zedillo Ponce de León
Freedom from Fear Award

Ernesto Zedillo Ponce de León