Maak kennis met

Op 21 april 2016 ontving laureaat Mazen Darwish de award voor vrijheid van meningsuiting in ontvangst. De reden was dat hij zich enorm inzette voor de mensenrechten en vrijheid van meningsuiting in Syrië. Darwish is directeur van het Syrische Center for Media and Freedom of Expression. Hij en zijn collega-journalisten speelden een belangrijke rol in het verspreiden van informatie over de ontwikkelingen in Syrië. Dit kwam omdat buitenlandse journalisten bijna allemaal het land waren uitgezet.

In heel moeilijke en gevaarlijke situaties maakte hij gegevens bekend over willekeurige arrestaties. Ook schreef hij over politie- en veiligheidsdiensten die zich niet aan de wet hielden. Darwish is een van de oprichters van syriaview.net. Dit is een website waarop nieuws staat zonder een kant te kiezen. De Syrische overheid verbood deze website. Door zijn inzet is Darwish een symbool geworden van de strijd voor mensenrechten in Syrië.

Freedom of Speech Award
Mazen Darwish

Kom in contact met Darwish

Meer over Darwish

Mazen Darwish is geboren in 1974 in Nablus, Palestina. Later verhuisde Darwish naar Syrië, waar hij advocaat was. Persbureaus zoals Reuters en Associated Press beschreven Darwish als een van de meest bekende activisten. In 2011 richtte hij de Media Club op, het eerste Syrische tijdschrift over mediazaken. Van 2012 tot en met 2015 zat hij in een gevangenis in Syrië. Nu woont Darwish in Berlijn.

Functies en artikelen

Darwish werkte als advocaat voor mensenrechtenzaken in Syrië. Vanuit Berlijn gaat hij nu vooral naar besprekingen met mensenrechtenorganisaties, VN-instellingen, diplomaten, regeringsfunctionarissen en denktanks.

Andere laureaten uit 2016

Angela Merkel
Angela Merkel
International Four Freedoms Award

Angela Merkel

Kom in contact met Merkel

Drie geestelijken
Drie geestelijken
Freedom of Worship Award

Drie geestelijken Centraal Afrikaanse Republiek

Dr. Denis Mukwege
Dr. Denis Mukwege
Freedom from Want Award

Dr. Denis Mukwege

Kom in contact met Mukwege Foundation

HRW Logo
HRW Logo
Freedom from Fear Award

Human Rights Watch

Kom in contact met Human Rights Watch