Maak kennis met

Op 16 mei 2018 namen laureaten Dieudonné Nzapalainga, Omar Kobine Layama en Nicolas Guérékoyame-Gbangou de award voor vrijheid van godsdienst in ontvangst. De drie geestelijken zetten zich in voor vrede in hun land, de Centraal Afrikaanse Republiek. Het land wordt verscheurd door oorlog. Nzapalainga, Layama en Guérékoyame-Gbangou blijven het gesprek aangaan met mensen met een verschillend geloof. Daarbij komt hun leven soms in gevaar.

Samen reizen zij door de Centraal Afrikaanse Republiek. Zij moedigen aan om vrede te sluiten, en openen hun kerken en moskeeën als schuilplaats voor mensen op de vlucht. De drie geestelijken richtten het Interfaith Peace Platform op. Dit platform verbetert de kans op vrede, en moedigt gesprekken aan tussen moslims, katholieken en protestanten.

Freedom of Worship Award
Drie geestelijken Centraal Afrikaanse Republiek

Meer over de Drie Geestelijken

Dieudonné Nzapalainga is de aartsbisschop van Bangui. Omar Kobine Layama is imam en president van de Central African Islamic Community. En Nicolas Guérékoyame-Gbangou is pastoor en president van de Evangelical Alliance of the Central African Republic.

Functies en artikelen

De Geneva Liaison Office of the World Evangelical Alliance (WEA) schreef een opstel over het Interfaith Peace Platform: Making peace reality – the impact of the Interfaith Peace Platform on the peace process in the Central African Republic, 2022.

Andere laureaten uit 2016

Angela Merkel
Angela Merkel
International Four Freedoms Award

Angela Merkel

Kom in contact met Merkel

Mazen Darwish
Mazen Darwish
Freedom of Speech Award

Mazen Darwish

Kom in contact met Darwish

Dr. Denis Mukwege
Dr. Denis Mukwege
Freedom from Want Award

Dr. Denis Mukwege

Kom in contact met Mukwege Foundation

HRW Logo
HRW Logo
Freedom from Fear Award

Human Rights Watch

Kom in contact met Human Rights Watch