Maak kennis met

Op 21 april 2016 nam laureaat dr. Angela Merkel de Internationale Four Freedoms Awards in ontvangst. Merkel kreeg de award omdat ze een belangrijke rol speelde in de aanpak van de financiële crisis in de Europese Unie. Als Europees leider leidde zij de onderhandelingen voor een oplossing waar iedereen het mee eens was over de strijd in Oekraïne. Dit deed zij in het belang van de vrede en veiligheid in Europa. De vredesbesprekingen en overeenkomst van Minsk waren hiervan het resultaat. Merkel voelde zich verantwoordelijk als Bondskanselier van alle Duitsers. Ze liet zien verder te kijken dan geloof en afkomst, tegenover de opkomst van de anti-islam beweging Pegida in 2014. 

International Four Freedoms Award
Angela Merkel

Kom in contact met Merkel

Meer over Merkel

Angela Merkel is geboren op 17 juli 1954 in Hamburg, Duitsland. Ze groeide op in Templin, een kleine stad in Oost-Duitsland. Nadat de Berlijnse Muur viel in 1989, trad Merkel toe tot de politieke burgerbeweging Demokratischer Aufbruch. In 1990 ging deze beweging op in de Christelijk Democratische Unie (CDU). Merkel kreeg in 1986 de doctorstitel met een proefschrift over quantumchemie aan het Zentralinstitut für physikalische Chemie (ZIPC). Van 2005 tot en met 2021 was Merkel Bondskanselier van Duitsland. Ze is de eerste vrouw en de eerste inwoner van de vroegere DDR die deze functies uitvoert.

In de vluchtelingencrisis bleef Merkel trouw aan de afspraak van Europa om mensen op te vangen die vluchten voor oorlog en strijd in het Midden-Oosten, Afrika en Azië. Ook pakte ze de oorzaken van deze crisis aan. Dat deed Merkel door zich in te zetten voor vrede in Syrië en in de omgeving. Dit standpunt zette ze kracht bij met haar bekende uitspraak ‘Wir schaffen das.’

Functies en artikelen

Merkel oefende de volgende functies uit op politiek gebied:

  • Bondskanselier (2005-2021)
  • CDU-voorzitter (1998-2005)
  • Bondsminister (1991-1998)

De volgende boeken werden over haar geschreven:

  • Angela Merkel: een kanselier in haar tijd. Ralph Bollmann. De Arbeiderspers, Amsterdam 2021
  • Wij zijn Angela. Marica Luyten, Cécile Narinx, Wilma de Rek, Margriet Brandsma. Pluim, Amsterdam 2020
  • Het mirakel Merkel: hoe het meisje van Kohl de machtigste vrouw ter wereld werd. Margriet Brandsma. Conserve, Schoorl 2017.
  • Het land van Merkel: Duitsland 2005-2017. Frits Boterman. De Arbeiderspers, Amsterdam 2017

Andere laureaten uit 2016

Mazen Darwish
Mazen Darwish
Freedom of Speech Award

Mazen Darwish

Kom in contact met Darwish

Drie geestelijken
Drie geestelijken
Freedom of Worship Award

Drie geestelijken Centraal Afrikaanse Republiek

Dr. Denis Mukwege
Dr. Denis Mukwege
Freedom from Want Award

Dr. Denis Mukwege

Kom in contact met Mukwege Foundation

HRW Logo
HRW Logo
Freedom from Fear Award

Human Rights Watch

Kom in contact met Human Rights Watch