Maak kennis met

Op 16 mei 2018 nam Human Rights Watch de award voor de vrijwaring van vrees in ontvangst. De reden hiervoor is dat Human Rights Watch zich inzet voor het beschermen van mensenrechten over de hele wereld. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staan regels. Human Rights Watch legt misbruik en het niet houden aan de wetten en regels van mensenrechten vast. De organisatie is bekend om zijn precieze onderzoek, neutraal verslag doen en duidelijke uitspraken. Dit doen zij vaak samen met lokale mensenrechtengroepen.

Freedom from Fear Award
Human Rights Watch

Kom in contact met Human Rights Watch

Meer over HRM

In 1978 controleerde de organisatie onder de naam Helsinki Watch of de Sovjet-Unie zich aan de Helsinki-akkoorden hield. In de jaren ’80 werd daarnaast America Watch opgericht om het niet houden aan de wetten van mensenrechten in Centraal-Amerika te onderzoeken. De verschillende ‘Watch’ organisaties werden in 1988 samengevoegd tot Human Rights Watch. Human Rights Watch is een non-profit organisatie. Dit betekent dat zij geen winst maken en werken met een maatschappelijk doel. Het hoofdkantoor zit in New York, in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn er kantoren in meerdere (vooral westerse) landen.

De artikelen van Human Rights Watch trekken veel aandacht in lokale en internationale media. De organisatie vraagt aandacht voor veel onderwerpen in zijn rapporten. Sociale en discriminatie van sekse, marteling, militaire inzet van kinderen en politieke corruptie komen vaak terug. Met hun werk en artikelen steunt Human Rights Watch alle mensen die worden onderdrukt en misbruikt. Deze mensen moeten nog steeds vechten voor hun basis vrijheden. 

Artikelen

Human Rights Watch brengt ieder jaar een rapport uit over de situatie van de mensenrechten in de wereld. Je kunt deze bekijken op Reports | Human Rights Watch (hrw.org).

Andere laureaten uit 2016

Angela Merkel
Angela Merkel
International Four Freedoms Award

Angela Merkel

Kom in contact met Merkel

Mazen Darwish
Mazen Darwish
Freedom of Speech Award

Mazen Darwish

Kom in contact met Darwish

Drie geestelijken
Drie geestelijken
Freedom of Worship Award

Drie geestelijken Centraal Afrikaanse Republiek

Dr. Denis Mukwege
Dr. Denis Mukwege
Freedom from Want Award

Dr. Denis Mukwege

Kom in contact met Mukwege Foundation