Maak kennis met

In 1998 nam oprichter Craig Kielburger de Freedom from Fear Award in ontvangst namens Free the Children. De organisatie kreeg de award voor hun bijzondere en indringende manier van werken. Free the Children vroeg aandacht voor tweehonderd miljoen benadeelde en misbruikte kinderen. Het uitbuiten en regelmatig schenden van de Rechten van het Kind pakte de organisatie goed aan: slavenarbeid werd vervangen door onderwijs.

Meer over Free the Children

In 1995 leest de twaalfjarige Canadese scholier Craig Kielburger in de krant het verschrikkelijke verhaal over een Pakistaanse leeftijdsgenoot die onder slechte omstandigheden moest werken als slaaf. De Pakistaanse Iqbal Masih wilde het systeem veranderen, maar werd vermoord. Het verhaal liet Kielburger niet los. In een korte tijd verzamelde hij een groepje klasgenoten en werd Free the Children opgericht. Het jonge gezelschap begint met het verzamelen en verdiepen van kennis, daarna geven ze informatie. De kinderen verzorgen ook de promotie, ieder in eigen omgeving.

Later gaat Kielburger in Zuid-Azië op zoek naar de harde waarheid. Op de luchthaven weet hij de Canadese minister-president Jean Chrétien te interesseren voor zijn project. De minister-president vergeet het niet. Vice-president Al Gore sluit zich aan bij het project en ook de Wereldraad van Kerken verleent steun. Samen met zijn broer Marc maakt Kielburger van een jongensclub een hechte organisatie. In 1990 verschijnt zijn boek Free the Children, wat een groot succes wordt. Er worden fondsen verzameld en evenementen gehouden waaraan grote artiesten, politici, mensenrechtenactivisten en geestelijke leiders meewerken. Free the Children richt zich niet langer alleen op de bevrijding van kindslaven, maar geeft ook informatie over onderwijs. Kennis is de nieuwe macht. In 2016 veranderde de naam van de organisatie in WE Charity.  

Functies en artikelen

Craig en Marc Kielburger schreven het volgende boek:

  • Me to We: Finding Meaning in a Material World (2004)

In 2008 richtten Craig en Marc Kielburger de sociale onderneming ME to WE op. Deze onderneming biedt sociaal bewuste producten, leiderschapstrainingen en reiservaringen aan. ME to WE doneert minimaal de helft van haar winst aan partnerorganisatie WE Charity.

Andere laureaten uit 1998

Mary Robinson
Mary Robinson
International Four Freedoms Award

Mary Robinson

CNN logo
CNN logo
Freedom of Speech Award

CNN

Kom in contact met CNN

The most rev’d Desmond Tutu
The most rev’d Desmond Tutu
Freedom of Worship Award

The most rev’d Desmond Tutu

Free the children
Free the children
Freedom from Fear Award

Free the children

Kom in contact met Free the Children