Maak kennis met

De Freedom of Worship Award werd in 2006 gegeven aan de Broedergemeenschap van Taizé. Het hoofd van het klooster Frère Alois nam de award aan. Het Broederschap kreeg de award voor hun bijdrage aan het internationale oecumenische werk. En voor hun werk naar oplossingen in conflicten zonder geweld.

Meer over Taizé Community

In 1949 is in de Franse Bourgogne de internationale christelijke oecumenische broedergemeenschap van Taizé opgericht. Roger Schutz (1915-2005) ving in 1940 joodse onderduikers op in zijn huis. In 1942 spoorde de Gestapo hem op, maar Schutz ontsnapte. In 1944 begon hij opnieuw met mensen op te vangen. Dit keer krijgsgevangenen en weeskinderen. Schutz en zijn medewerkers vormden samen een algemeen religieuze gemeenschap. In 1949 besloten ze het kloosterleven in te gaan. De groep groeide uit tot meer dan honderd broeders.

Frère Roger werd in 2005 tijdens een gebedsdienst neergestoken door een vrouw. Hij overleefde de aanslag niet. Broeder Alois volgde hem op. Taizé is een gemeenschap die voor zichzelf zorgt en geen donaties, subsidies of legaten aanneemt. De gemeenschap brengt hoop en steun volgens het Evangelie. Zij richtte haar aandacht vooral op landen van het Oostblok. De laatste jaren de gemeenschap ook actief in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Taizé helpt en verzorgt vluchtelingen en anderen die dag nodig hebben in deze gebieden. Sinds 1978 ontmoeten ieder jaar jongeren elkaar in grote Europese steden. Deze bijeenkomsten trekken veel bezoekers uit de hele wereld. In 2010 was Rotterdam de gaststad.

Functies en publicaties

Boeken van Taizé Community:

  • Journals of Brother Roger of Taizé - volume I 1941-1968;
  • The Rule of Taizé, Living for Love - Selected Texts;
  • Brother Roge of Taizé 1915-2005;
  • Path of Hope, Brother Roge of Taizé;
  • Peace of Heart in all Things;
  • God is Love alone, The sources of Taizé;
  • The Taizé Community;
  • 15 days of Prayer with Brother Roger of Taizé, A Universal Heart - The Life and Vision of Brother Roger of Taizé;
  • A meaning to Life.

Andere laureaten uit 2006

Mohamed Elbaradei
Mohamed Elbaradei
International Four Freedoms Award

Mohamed Elbaradei

Carlos Fuentes
Carlos Fuentes
Freedom of Speech Award

Carlos Fuentes

Muhammad Yunus en Prinses Maxima
Muhammad Yunus en Prinses Maxima
Freedom from Want Award

Muhammad Yunus

Daw Aung San Suu Kyi
Daw Aung San Suu Kyi
Freedom from Fear Award

Daw Aung San Suu Kyi