Maak kennis met

Dr. Mohamed Mostafa ElBaradei ontving in 2006 de Internationale Four Freedoms Award. De award kreeg hij voor zijn inzet voor het vreedzaam toepassen van nucleaire energie en het verminderen van wapens in de wereld.

Meer over Mohamed Elbaradei

De Egyptische diplomaat Mohamed Mostafa ElBaradei is in 1942 geboren in Caïro. Hij komt uit een omgeving waarin de rechten van de mens belangrijk werden gevonden. ElBaradei’s vader was jurist en verdediger van de democratie, vrije pers en onafhankelijk recht. Tussen 1962 en 1974 studeerde Elbaradei in Caïro, Genève en New York. Vanaf 1974 werkte hij voor het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit deed hij onder andere bij de Verenigde Naties (VN) in New York en Genève. Dr. ElBaradei werkte na 1984 in verschillende functies bij het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Daar was hij van 1997 tot 2009 directeur-generaal. Dr. ElBaradei kreeg veel aandacht toen hij de Amerikaanse inval in Irak (2003) een voorbeeld noemde van ‘het verdrietige feit dat het gebruik van geweld problemen niet oplost, maar verergert’. Als directeur-generaal van de IAEA zei hij te geloven in wapeninspecties. Hij zei: “We moeten af van het idee dat het gebruik van wapens voor massavernietiging moreel te verdedigen zou zijn. Het bestaan van die wapens moet en kan vastgesteld worden’. Volgens dr. ElBaradei hadden precies uitgevoerde inspecties laten zien dat Saddam Hoessein niet beschikte over zulke wapens. Deze onterechte verdachtmaking heeft tienduizenden onschuldige inwoners het leven gekost.

De Verenigde Staten verzetten zich in 2005 tegen het opnieuw benoemen van ElBaradei, maar dit had geen succes. De directeur van de IAEA werd gesteund in de situatie met Irak, en zijn mening over de nucleaire ambities van Iran. Bekend werd dat de regering van George W. Bush telefoongesprekken liet afluisteren tussen dr. ElBaradei en vertegenwoordigers van Iran. Daarop waarschuwde dr. ElBaradei Israël, die volgens hem een kernmacht was die inspecties weigert. Dr. ElBaradei zei: “Als Israël doelen in Iran bombardeert, levert dat een grote vuurbal in het Midden-Oosten op en zal de hele moslimwereld wraak nemen.” Landen als de Verenigde Staten, Israël en Noord-Korea waren woedend over de uitspraken van dr. ElBaradei, die tegen het verspreiden van atoomwapens is.

In 2005 ontvingen dr. ElBaradei en het IAEA de Nobelprijs voor de Vrede. Hij kreeg ook de Golden Dove Peace Prize, de Collar of the Nile, de Peacebuilding East-West Award, de Indira Ghandi Prize, de Delta Prize for Global Understanding, de Mostar Peace Award en een groot aantal eredoctoraten.

Functies en publicaties

Functies van Mohamed Elbaradei:

  • Lid van de Egyptische diplomatieke dienst;
  • Speciaal assistent van de minister van Buitenlandse Zaken van Egypte;
  • Leiding over het programma internationaal recht van het Instituut voor opleiding en onderzoek bij de Verenigde Naties;
  • Staflid van de IAEA;
  • Directeur-generaal van the International Atomic Energy Agency (IAEA).

Boeken:

  • The Age of Deception: Nuclear Diplomacy in Treacherous Times;
  • The International Law of Nuclear Energy;
  • Basic Documents; Atoms for Peace: A pictorial History of the International Atomic Energy Agency.

Andere laureaten uit 2006

Carlos Fuentes
Carlos Fuentes
Freedom of Speech Award

Carlos Fuentes

Taizé Community
Taizé Community
Freedom of Worship Award

Taizé Community

Muhammad Yunus en Prinses Maxima
Muhammad Yunus en Prinses Maxima
Freedom from Want Award

Muhammad Yunus

Daw Aung San Suu Kyi
Daw Aung San Suu Kyi
Freedom from Fear Award

Daw Aung San Suu Kyi