Maak kennis met

In 1996 werd de Freedom from Fear Award toegekend aan politicus Shimon Peres voor zijn bijdrage aan het vredesproces in het Midden-Oosten. De award was ook voor zijn bijdrage aan een samenleven met de Palestijnen in vrede en het beschermen van de hoogste macht van zijn land. Peres nam de award niet zelf in ontvangst door dringende staatszaken. Hij stuurde een video waarin hij de Roosevelt Foundation bedankte voor de eer. Ambassadeur Yossi Gal nam de award in ontvangst.

Freedom from Fear Award
Shimon Peres
Shimon Peres

Meer over Peres

Szymon Perski werd in 1923 geboren in Polen. Als Shimon Peres zou hij de negende premier van Israël worden. In 1934 vluchtte Peres met zijn familie naar Palestina. Daar volgde hij landbouwonderwijs en ging hij werken bij Hagana, wat nu het Israëlische leger is. Peres werd lid van de Arbeiderspartij en trad in 1959 toe tot de Knesset, het parlement. Van 1984 tot 1986 was hij minister van Buitenlandse Zaken en minister-president van 1995 tot 1996. Tijdens de verkiezingen in 1996 verloor Peres van Netanyahu. Peres wordt binnen en buiten zijn partij wel ‘de man van de verloren verkiezingen’ genoemd. In 2005 voelde hij zich door de Arbeiderspartij aan de kant gezet. Hij veranderde van richting in de politiek en werd lid van de Karima-partij van Ariël Sharon. Deze werd twee jaar later president.

In 1994 werd Peres samen met de vroegere premier van Israel Yitzchak Rabin, en de vroegere vijand de Palestijnse leider Yasser Arafat in Stockholm onderscheiden met de Nobelprijs voor de Vrede. Zij kregen deze prijs voor het sluiten van de Oslo-vredesakkoorden. Rabin werd op 4 november in 1995 vermoord door een Israëlische tegenstander van de toenadering tot de Palestijnen.

Functies en artikelen

Peres oefende de volgende functies uit:

  • Lid van de Arbeiderspartij (1959)
  • Minister van Buitenlandse Zaken (1984-1986)
  • Premier (1995-1996)
  • Lid van de Karima-partij (2005)
  • President (2007-2014)

Hij schreef de volgende boeken:

  • The Imaginary Voyage: With Theodor Herzl in Israel (1999)
  • The New Middle East (1995)

Andere laureaten uit 1996

H.m. The King of Spain
H.m. The King of Spain
International Four Freedoms Award

H.M. The King of Spain Juan Carlos

John Hume
John Hume
Freedom of Speech Award

John Hume

The rt. rev. Lord Runcie
The rt. rev. Lord Runcie
Freedom of Worship Award

The rt. rev. Lord Runcie

Artsen zonder grenzen
Artsen zonder grenzen
Freedom from Want Award

Artsen zonder grenzen

Kom in contact met Artsen zonder grenzen