Maak kennis met

De aartsbisschop Lord Runcie ontving in 1996 de Freedom of Worship Award voor zijn pogingen tot vrede in oorlogen en zijn steun aan mensen in geloofsnood.

Freedom of Worship Award
The rt. rev. Lord Runcie
The rt. rev. Lord Runcie

Meer over the rt. Rev. Lord Runcie

De anglicaanse geestelijke Lord Robert Alexander Kennedy Runcie werd geboren in 1921 in het Verenigd Koninkrijk. In 1945 doorkruiste hij Nederland als tankcommandant van de Scots Guards. Aartsbisschop Runcie kreeg een onderscheiding voor zijn moed tijdens operatie Market Garden. Hij nam deel aan de bevrijding van het concentratiekamp Bergen-Belsen. Deze ervaring heeft een stevige indruk achtergelaten. In zijn dankwoord na de uitreiking van de Freedom of Worship Award verwees aartsbisschop Runcie naar zijn ervaringen tijdens de bevrijding. “Van Maastricht tot Nijmegen, en van Breda tot Venlo ken ik de landkaart beter dan die van sommige streken in mijn eigen land.” zei hij. De aartsbisschop noemde ook de verwoesting én wederopbouw van Middelburg. Dit gebruikte hij als voorbeeld van de manier waarop een ramp kan leiden tot iets nieuws.

Runcie werd in 1970 bisschop van St. Albans en negen jaar later aartsbisschop van Canterbury. Daarmee werd aartsbisschop Runcie Primate of all England. In 1982 knielde hij samen met paus Johannes Paulus II in de kathedraal van Canterbury. Aartsbisschop Runcie maakte tijdens zijn ambtsperiode moeilijke debatten mee. Deze gingen onder andere over de plaats van de vrouw in het kerkelijk ambt en de omgang met homoseksuele gelovigen. Hij moest kiezen tussen zijn vrije en behouden opvattingen. Bij zijn afscheid als aartsbisschop in 1991 werd Runcie benoemd tot baron Runcie of Cuddesdon. Hij werd lid van het Hogerhuis als Lord Spiritual. In 2000 overleed baron Runcie of Cuddesdon in het Verenigd Koninkrijk.

Functies en artikelen

Aartsbisschop Runcie oefende de volgende functies uit:

  • Bisschop van St. Albans (1970)
  • Aartsbisschop Canterbury en Primate of all England (1979-1991)
  • Lord Spiritual in het Hogerhuis (1991)

Andere laureaten uit 1996

H.m. The King of Spain
H.m. The King of Spain
International Four Freedoms Award

H.M. The King of Spain Juan Carlos

John Hume
John Hume
Freedom of Speech Award

John Hume

Artsen zonder grenzen
Artsen zonder grenzen
Freedom from Want Award

Artsen zonder grenzen

Kom in contact met Artsen zonder grenzen

Shimon Peres
Shimon Peres
Freedom from Fear Award

Shimon Peres