Maak kennis met

In 1996 ontving H.M. Koning van Spanje Juan Carlos de International Four Freedoms Award voor zijn leiderschap naar een modern Europa. Daarnaast voor zijn dappere optreden in het belang van de democratie op een belangrijk moment in de Spaanse geschiedenis.

International Four Freedoms Award
H.M. The King of Spain Juan Carlos
H.m. The King of Spain

Meer over H.M. Koning van Spanje Juan Carlos

De vroegere koning van Spanje Juan Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias Carlos is geboren in 1938 in Rome, Italië. Zijn ouders leefden daar in ballingschap door de Spaanse Burgeroorlog. De dictator van Spanje Francisco Franco liet in 1948 de jonge prins naar Spanje komen. Deze wilde Carlos opleiden tot het volgend staatshoofd. De fascistische partij die aan de macht was had in 1947 de monarchie in Spanje hersteld, maar geen koning aangewezen. Franco zou een marionet willen die het werk volgens zijn gedachtengoed zou uitvoeren. Carlos kreeg een opleiding aan privéscholen en volgde later de militaire academie. Toen Franco ziek was, was Carlos een paar maanden waarnemend staatshoofd. In 1975 werd Juan Carlos officieel koning.

H.M. Juan Carlos werd geen marionet van Franco: hij voerde een beleid van democratie en modernisering uit. Hij bereikte vrede in de Burgeroorlog en een overgang zonder geweld naar het Nieuwe Spanje. In 1978 maakte H.M. Juan Carlos een nieuwe grondwet bekend. Toen de staatsgreep van de Guardia Civil en rechtse soldaten mislukte, kwamen de koning en de zeer jonge democratie sterker uit de strijd. Dit optreden zorgde voor een betere nationale eenheid en populariteit van de koning. Daarnaast kon Spanje door dit optreden toetreden tot de Europese Unie (EU) en de NAVO.

Functies en artikelen

H.M. Juan Carlos oefende de volgende functies uit:  

  • Waarnemend staatshoofd Spanje (1974-1975)
  • Koning van Spanje (1975-2014)

Andere laureaten uit 1996

John Hume
John Hume
Freedom of Speech Award

John Hume

The rt. rev. Lord Runcie
The rt. rev. Lord Runcie
Freedom of Worship Award

The rt. rev. Lord Runcie

Artsen zonder grenzen
Artsen zonder grenzen
Freedom from Want Award

Artsen zonder grenzen

Kom in contact met Artsen zonder grenzen

Shimon Peres
Shimon Peres
Freedom from Fear Award

Shimon Peres