Maak kennis met

Dr. Sari Nusseibeh kreeg in 2004 de Freedom of Worship Award voor zijn moedige pogingen het conflict in het Midden-Oosten op te lossen zonder geweld. Zijn voorstellen hebben de aandacht en goedkeuring van velen in de wereld gekregen.

Freedom of Worship Award
Sari Nusseibeh
Sari Nusseibeh

Meer over Sari Nusseibeh

Dr. Nusseibeh is geboren in 1949 in Damascus, Syrië. Hij komt uit de Nusseibeh familie, een erg oude Jeruzalemse familie. Deze familie is onder andere volgens traditie sleutelbewaarder van de Heilige Grafkerk in Jeruzalem. Nusseibeh studeerde Islamitische filosofie in Oxford en Harvard. In 1978 keerde hij terug naar de Palestijnen van de Westoever. Daar werd hij hoogleraar en later rector van de Al Quds Universiteit van Jeruzalem. Dr. Nusseibeh werd en bleef actief voor de Palestijnse zaak, en tijdens de eerste Intifada organiseerde hij politieke comités. Israël zag hem als bedreiging, en beschuldigde dr. Nusseibeh van het doorgeven van geld naar de bezette gebieden. De gematigde activist zocht naar oplossingen waar iedereen tevreden mee was. Samen met Feisal Husseini besprak hij in de jaren ’80 met Likoed-leiders. Later werd hij slachtoffer van fanatieke Fatah-aanhangers die tegen toenadering tot Israëliërs waren.

Dr. Nusseibeh was voor het vormen van twee zelfstandige staten. De druk vanuit Israël werd groter: zijn Holy Land Press Service werd gesloten en veelgelezen Monday Report stopte al snel. In 1991 werd dr. Nusseibeh als ‘agent van Irak’ gearresteerd, terwijl er geen officiële aanklacht was. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Amnesty International protesteerden. Onder deze druk werd dr. Nusseibeh vrijgelaten. In 2001 werd hij vertegenwoordiger van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie in Jeruzalem. Daar maakte hij een plan voor het vormen van een Palestijnse staat op de Westoever en in de Gaza-strook. Hier waren veel Palestijnen het niet mee eens, omdat zij vasthielden aan het terugkeren naar de eigen gebieden. Dr. Nusseibeh verzette zich in 2002 tegen de toen heersende Intifada, vooral tegen het inzetten van zelfmoordcommando’s.

Functies en publicaties

Functies van Sari Nusseibeh:

  • President/voorzitter van de Al Quds Universiteit in Jerusalem;
  • Vertegenwoordiger van de Palestijnse Nationale Autoriteit (tot 2002);
  • Hoogleraar filosofie

Boeken:

  • No Trumpets, No Drums (1991);
  • Avicenna's Al Shifa;
  • Once Upon A Country (2007);
  • The story of Reason in Islam (2016);
  • What is a Palestinian State Worth (2011)?;
  • Giving Voice to consience (2014);
  • Palestine: A State is Born (1990).

Andere laureaten uit 2004

Kofi Annan
Kofi Annan
International Four Freedoms Award

Kofi Annan

Lennart Meri
Lennart Meri
Freedom of Speech Award

Lennart Meri

Magguie Barankitse
Magguie Barankitse
Freedom from Want Award

Magguie Barankitse

Max Kohnstamm
Max Kohnstamm
Freedom from Fear Award

Max Kohnstamm