Maak kennis met

In 2004 ontving dr. Max Kohnstamm de Freedom from Fear Award. Deze kreeg hij voor inzet om het door oorlogen verdeelde Europa weer samen te brengen. Prins Constantijn der Nederlanden zei tegen dr. Kohnstamm dat een Europa zonder grenzen de hulp en leiding van een oude gids als ‘Oom Max’ nodig kan hebben. “Europa stroomt door zijn aderen. Het houdt hem scherp en actief. Willen we Max in vorm houden, dan zullen we moeten werken aan een sterk en buigzaam Europa.”

Freedom from Fear Award
Max Kohnstamm
Max Kohnstamm

Meer over Max Kohnstamm

Max Kohnstamm werd in 1914 geboren in Amsterdam. Hij studeerde Moderne geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Daar raakte hij onder de indruk van de ontwikkeling in het Amerika van president Franklin D. Roosevelt. Hij ging in 1938 een jaar naar de Verenigde Staten voor een studie van de New Deal. In 1942 brachten de nazi’s hem naar het kamp Amersfoort. Daarna bleef hij in de gijzelaarskampen Haaren en Sint Michielsgestel. Na de Tweede Wereldoorlog werd dr. Kohnstamm particulier secretaris van koningin Wilhelmina. Hij ging werken voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. In 1952 werd dr. Kohnstamm secretaris van de Hoge Autoriteit van de Europese Kolen- en Staalgemeenschap in Luxemburg. 25 jaar lang hielp hij Jean Monnet de Verenigde Staten van Europa te vormen. Dr. Kohnstamm nam deel aan de Bilderbergconferenties, was president van het Europees Universitair Instituut in Florence en een van de zes kernleden van de Club van Rome.

Dr. Kohnstamm zette zich in voor samenwerking, eenheid en opbouw. Hij werkte zijn leven lang aan het een worden van Europa. Een moeilijke weg die van de ‘oude landen’ offers vraagt op het gebied van macht, en het besef dat ze geschiedenis geworden zijn. De globalisering brengt eenheid, maar tegelijkertijd houden ‘oude-stijlregeringen’ de verdeeldheid in stand. Dr. Kohnstamm overleed in 2010 in Amsterdam.

Functies en publicaties

Functies van Max Kohnstamm:

 • Particulier secretaris van koningin Wilhemina (1945-1948);
 • Assistent van Hans Max Hirschfeld;
 • Regeringscommissaris voor het Economisch en Militair hulpplan (1948-1951);
 • Ministerie van Buitenlandse Zaken (1951-1952);
 • Secretaris van de Hoge Autoriteit van de EGKS in Luxemburg;
 • Vicevoorzitter van Comité d'Action pour les États Unis d'Europe;
 • Eerste president van het Europees Universitair Instituut in Florence (1976-1981);
 • Erevoorzitter van de Raad van advies van het European Policy Centre.

Boeken van Max Kohnstamm:

 • Leven en werk van een Europeaan (2008);
 • Brieven uit Hitlers Herrengefängnis (2005);
 • Nog Is Er Geen Oorlog (2001).

Andere laureaten uit 2004

Kofi Annan
Kofi Annan
International Four Freedoms Award

Kofi Annan

Lennart Meri
Lennart Meri
Freedom of Speech Award

Lennart Meri

Sari Nusseibeh
Sari Nusseibeh
Freedom of Worship Award

Sari Nusseibeh

Magguie Barankitse
Magguie Barankitse
Freedom from Want Award

Magguie Barankitse