Maak kennis met

Magguie Barankitse kreeg de Freedom from Want Award in 2004 voor haar verzachtende rol tussen het geweld van etnische genocide. Zij is een symbool van hoop, liefde en vertrouwen in een betere toekomst. Barankitse dient en beschermt, ook in het bestrijden van belangrijke problemen zoals de aids-epidemie en de rechten van het kind.

Aan het eind van haar dankwoord zong Barankitse over het leven. Ze zei: “Ik geloof niet dat ik geschikt ben voor awards. Ik doe gewoon wat ik moet doen.”

Meer over Magguie Barankitse

Magguie Barankitse is geboren in 1956 in Burundi. In haar dankwoord werd de strijd tussen de Hutu’s en Tutsi’s en de vreselijke slachtpartijen weer actueel. Barankitse was een jonge Tutsi-vrouw die in inktzwarte tijden (ook) de zorg voor Hutu weeskinderen op zich nam. In 1993 tussen al het geweld redde zij 32 kinderen van vermoorde ouders. In 1994 richtte ze met hulp van de rooms-katholieke bisschop een school op: het Maison Shalom. Dit werd de eerste van een aantal vredeshuizen. Barankitse zou tot 2004 ongeveer 20.000 kinderen hebben geholpen naar een nieuw en redelijk veilig leven. Haar werk is als een teken van hoop gezien. Ondanks haar afwijzing van eerbewijzen, ontving Barankitse onder andere de Prix des Droits de l’Homme, de Noord-Zuid-Prijs van de Raad van Europa, de World’s Children’s Prize, de Voices of Courage Award, de UNHCR-Nansen Prijs en het Légion d’Honneur.

Functies en publicaties

Functies van Magguie Barankitse

  • Lerares op een lokale middelbare school;
  • Secretaresse van de katholieke bisschop in Ruyigi

Boeken van Magguie Barankitse

  • La haine n'aura pas le derniet mot (2005);
  • Madre di diecimila figli (2010);
  • Hummingbird, Why Am I Here? (2012).

Andere laureaten uit 2004

Kofi Annan
Kofi Annan
International Four Freedoms Award

Kofi Annan

Lennart Meri
Lennart Meri
Freedom of Speech Award

Lennart Meri

Sari Nusseibeh
Sari Nusseibeh
Freedom of Worship Award

Sari Nusseibeh

Max Kohnstamm
Max Kohnstamm
Freedom from Fear Award

Max Kohnstamm