Maak kennis met

In 2014 ontving het Rode Kruis de International de Internationale Four Freedoms Award voor haar hulp in conflictgebieden en het verbeteren van de wetten die oorlogsslachtoffers beschermen. Het werk van het Rode Kruis levert een belangrijke bijdrage aan de wereld op het gebied van mensenrechten, en een wereld van vrije landen die samenwerken.

Meer over het Rode Kruis

Het Rode Kruis werd in 1864 opgericht in Zwitserland door de Zwitserse bankier Henri Dunant. De reden voor de oprichting was de Slag bij Solferino in Italië. Tijdens een zakenreis in 1859 zag Dunant een veldslag tussen de Oostenrijkers en de Fransen bij Solferino. Deze slag beschreef hij later in een boek: ‘Een herinnering aan Solferino’. In dit boek noemde hij argumenten voor een gezondheidsinstituut zonder grenzen. Dit instituut richtte hij uiteindelijk ook op en ging het Rode Kruis heten.

Tijdens een conferentie in 1863 in Genève werd het voorstel van Dunant goedgekeurd om een vereniging van vrijwillige hulpverleners op te richten. Op 22 augustus 1864 werd het Rode Kruis officieel opgericht. Dunant leidde het symbool van het Rode Kruis af van de vlag van Zwitserland. Hij draaide de kleuren om, waardoor het symbool ook wel het ‘Kruis van Genève’ wordt genoemd. Het Rode Kruis heeft bijna 100 miljoen leden, vrijwilligers en supporters, en is met 192 organisaties de grootste humanitaire organisatie in de wereld.

Functies en publicaties

Het Rode Kruis brengt jaarlijks een rapport uit. Deze is te vinden op de website. 

Andere laureaten uit 2014

Maryam Durani
Maryam Durani
Freedom of Speech Award

Maryam Durrani

 Prins El Hassan bin Talal
 Prins El Hassan bin Talal
Freedom of Worship Award

HRH Prince El Hassan bin Talal of Jordan

Dr. Hawa Abdi Diblaawe
Dr. Hawa Abdi Diblaawe
Freedom from Want Award

Dr. Hawa Abdi Diblaawe

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai
Freedom from Fear Award

Malala Yousafzai