Maak kennis met

In 2014 nam Malala Yousafzai Freedom from Fear Award in ontvangst. Ze kreeg de award voor haar activisme voor vrouwenrechten in de Swat-vallei, waar meisjes niet naar school mogen van de Taliban.

Meer over Malala Yousafzai

Malala Yousafzai werd in 1997 geboren in Pakistan. Ze is dochter van een leraar, en bekend geworden door haar strijd voor meisjes om naar school te mogen. Toen Malala elf jaar oud was, hield ze onder een andere naam (Gul Makai) een weblog bij op de website van de Britse BBC. In de vorm van een dagboek schreef ze over het geweld van de Taliban in de Swat-vallei. Sinds 2007 mogen meisjes daar niet meer naar school van de Taliban. Ook worden er andere mensenrechten geschonden.

Terwijl Malala op 9 oktober 2012 met de bus naar huis reed van school, pleegde een Talibanstrijder een aanslag op haar. Malala raakte zwaargewond door een kogel in haar hoofd en hals. Artsen wisten met succes de kogel uit haar hoofd te halen. De Taliban dreigden Malala alsnog te vermoorden. Op 15 oktober van dat jaar werd ze naar het Verenigd Koninkrijk gebracht. In het Queen Elizabeth Hospital in Birmingham kreeg ze verdere behandelingen. Ook was Malala hier beter beschermd tegen aanslagen van de Taliban. Later studeerde ze aan de universiteit van Oxford.

De aanslag veranderde haar leven. Malala strijdt voor onderwijs en kinder- en vrouwenrechten. In 2013 kreeg ze als jongste in de geschiedenis de Nobelprijs voor de Vrede.

Functies en publicaties

Ze schreef het volgende boek: 

  • I Am Malala: The Girl Who Stood Up for Education and Was Shot by the Taliban

Er is een documentaire over Malala gemaakt: 

  • He Named Me Malala

Andere laureaten uit 2014

Logo Red Cross
Logo Red Cross
International Four Freedoms Award

Red Cross

 Prins El Hassan bin Talal
 Prins El Hassan bin Talal
Freedom of Worship Award

HRH Prince El Hassan bin Talal of Jordan

Maryam Durani
Maryam Durani
Freedom of Speech Award

Maryam Durrani

Dr. Hawa Abdi Diblaawe
Dr. Hawa Abdi Diblaawe
Freedom from Want Award

Dr. Hawa Abdi Diblaawe