Maak kennis met

Dr. mr. Hawa Abdi Diblaawe kreeg in 2014 de Freedom from Want Award, omdat ze haar hele leven de mensen om haar heen hielp.

Meer over Dr. Hawa Abdi Diblaawe

Arts, verloskundige en activiste Hawa Abdi Diblaawe werd in 1947 geboren in Somalië. Na de middelbare school kreeg ze in 1964 een beurs van het Vrouwencomité van de Sovjet-Unie. In Kiev haalde Diblaawe in 1971 haar diploma in geneeskunde. Het jaar erop begon dr. Diblaawe met een rechtenstudie aan de Somalische Nationale Universiteit van Mogadishu. In de ochtenden werkte ze als arts, en in haar vrije tijd studeerde dr. Diblaauwe voor haar rechtenstudie. In 1979 haalde ze haar diploma en werd ze ook advocaat.

Haar hele leven hielp dr. mr. Diblaawe de mensen om haar heen. Voordat de oorlog begon, wilde regelen dat mensen van het platteland ook toegang kregen tot gezondheidszorg. Tijdens de burgeroorlog die 23 jaar duurde zorgde dr. mr. Diblaawe dat de meest kwetsbare mensen gezondheidszorg, onderwijs, voedsel, schoon water en onderdak kregen. Toen de oorlog zich verder uitbreidde bood ze aan meer dan 90.000 mensen onderdak op haar land. Dr. mr. Diblaawe stierf in 2020 in Somalië.

Dr. mr. Diblaawe richtte samen met haar twee dochters de dr. Hawa Abdi Foundation op. Deze non-politieke organisatie richt zich op het opbouwen van sociale en milieubewuste gemeenschappen. Het doel hiervan is dat de bevolking in Somalië voor zichzelf kan opkomen en zich kan inzetten voor langdurende vrede in het land.

Functies en publicaties

  • Rural Health Development Organization, later omgedoopt tot haar Foundation
  • Arts, verloskundige, activist
  • Dr. Hawa Abdi Foundation
  • Documentaire Through the Fire (2013)
  • Boek: Keeping Hope Alive: One Woman: 90.000 lives (2013)

Andere laureaten uit 2014

Logo Red Cross
Logo Red Cross
International Four Freedoms Award

Red Cross

 Prins El Hassan bin Talal
 Prins El Hassan bin Talal
Freedom of Worship Award

HRH Prince El Hassan bin Talal of Jordan

Maryam Durani
Maryam Durani
Freedom of Speech Award

Maryam Durrani

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai
Freedom from Fear Award

Malala Yousafzai