Karen Armstrong

Mevrouw Karen Armstrong / Brits auteur en expert op het terrein van religie

Presenter van de Award voor de Vrijheid van Godsdienst

Karen Armstrong is een Brits auteur en expert op het terrein van religie. Ze is een veelgevraagd spreekster en geeft over de hele de wereld lezingen en colleges. Haar specialiteiten zijn het christendom, het jodendom en de islam. Haar boeken worden gekenmerkt door een vrijzinnige kijk op het verschijnsel godsdienst. Nadat zij elf jaar lang als non in een klooster had geleefd, verliet ze de orde en ging ze Engels studeren in Oxford.

Karen Armstrong behoort tot de meest spraakmakende auteurs over vraagstukken van religie en geloof. Zij schreef bestsellers als “De kwestie God, de toekomst van religie”(2009), “Compassie” (2010) en haar laatste boek heet “In naam van God, religie en geweld” (2014). Zij initieerde in 2009 de Charter for Compassion (Handvest voor Compassie). Dit handvest, een tekst op basis van de Gulden Regel (Wat jij niet wilt dat jou wordt aangedaan, doe dat ook een ander niet aan) is bedoeld om wereldwijd mensen en groepen te stimuleren tot vreedzaam samenleven.

Karen Armstrong ontving in 2008 de Four Freedoms Award voor de Vrijheid van Godsdienst en won dat jaar ook de Amerikaanse TED Prize. In 1999 had zij de Muslim Public Affairs Council Media Award al ontvangen. Vorig jaar ontving zij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ontving tevens de Princess of Asturias Award for Social Sciences.

Karen Armstrong vindt het een grote eer om de Franklin D. Roosevelt Award voor de Vrijheid van Godsdienst aan bisschop Taban te overhandigen:

"Zijn moedige en onvermoeibare werk als vredestichter in Zuid-Soedan en zijn medeleven om het leed van de bevolking te verlichten is een voorbeeld dat onze wereld hard nodig heeft."