Maak kennis met

Sviatlana Tsikhanouskaya ontvangt de award als leider van het vreedzame verzet tegen het onderdrukkende regime in Wit-Rusland en als prominent voorvechtster van politieke en burgerlijke vrijheid in haar land. Levend in ballingschap in Litouwen blijft zij strijden voor vrijheid en een betere toekomst voor alle Wit-Russen. Onvermoeibaar zet zij zich in om internationale steun te verwerven, hoewel dit grote persoonlijke offers vraagt.

International Four Freedoms Award
Sviatlana Tsikhanouskaya

Meer over Sviatlana Tsikhanouskaya

Sviatlana Tsikhanouskaya wordt op grote schaal erkend als de winnaar van de presidentsverkiezingen in Wit-Rusland op 9 augustus 2020, met als tegenstander de autocratische president Aleksandr Lukashenko. Tsikhanouskaya's verhaal begon toen ze aan de verkiezingsrace meedeed nadat haar man was gearresteerd, omdat hij zijn presidentiële aspiraties had uitgesproken. Lukashenko deed haar publiekelijk af als een "huisvrouw" en zei dat een vrouw geen president kan worden.

Niettemin verenigde Tsikhanouskaya zich en leidde zij succesvol de democratische coalitie. Na haarballingschap inspireerde Sviatlana Tsikhanouskaya tot ongekende vreedzame protesten in Belarus, waarbij sommige bijeenkomsten minstens 200.000 mensen aantrokken. Als leider van de Wit Russische democratische beweging heeft zij 26 landen bezocht om steun te verzamelen. Zij pleit daarbij voor de vrijlating van meer dan negenhonderd politieke gevangenen en een vreedzame machtsovername door middel van vrije en eerlijke verkiezingen.

Speech Sviatlana Tsikhanouskaya

Presenter

Minister-president Mark Rutte reikte de International Four Freedoms Award uit aan Sviatlana Tsikhanouskaya. Volgens minister-president Rutte is zij niet alleen een inspiratiebron voor het volk van Belarus, maar ook een voorbeeld voor de wereld. “De award is een erkenning voor uw werk in Belarus en een steun voor de strijd voor democratie overal ter wereld. U bent een baken van hoop.”

Bekijk zijn speech

Andere laureaten uit 2022

Mai Khoi Do Nguyen
Mai Khoi Do Nguyen
Freedom of Speech Award

Mai Khoi Do Nguyen

Lian Gogali
Lian Gogali
Freedom of Worship Award

Lian Gogali

Nice Nailantei Leng’ete
Nice Nailantei Leng’ete
Freedom from Want Award

Nice Nailantei Leng’ete

Unikuir
Unikuir
Freedom from Fear Award

ÜniKuir