Maak kennis met

In 1992 ontving Britse politicus en diplomaat dr. Peter Carington, zesde baron Carrington, de Freedom from Fear Award voor zijn goede werk voor vrede en veiligheid. Zijn inzet voor de controle op vernietigingswapens was een belangrijke reden voor het krijgen van de award.

Freedom from Fear Award
Lord Carrington
Lord Carrington

Meer over Lord Carington

Peter Alexander Rupert Carington, zesde baron Carrington, baron Carrington of Upton, werd geboren in 1919 in het Verenigd Koninkrijk. Hij vervulde binnen en buiten het Verenigd Koninkrijk verschillende belangrijke functies. Lord Carington zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Britse leger. Hij speelde een belangrijke rol als tankcommandant tijdens Operation Market Garden in Nederland in 1944. Lord Carington bleef tot 1949 bij het Britse leger.

Lord Carington was minister van Buitenlandse Zaken van 1979 tot 1982. Daarna werd hij in 1984 de secretaris-generaal van de NAVO. Ook was hij kanselier van de Universiteit van Reading en voorzitter van de Bilderbergconferenties. Verder was Lord Carington lid van de Privy Council van koningin Elizabeth II. Na zijn termijn bij de NAVO werd hij in 1988 voorzitter van de Joegoslavië Vredesconferentie. Ook na zijn vertrek uit de buitenlandse politiek bleef Lord Carington zitten in de House of Lords in het Verenigd Koninkrijk. Verder werkte hij in bedrijfsleven en was hij een tijd lang president van het veilinghuis Christie’s of London International. Lord Carington overleed in 2018 in Buckinghamshire, Verenigd Koninkrijk.

Functies en artikelen

Lord Carington oefende de volgende functies uit:

  • Majoor Britse leger (1939-1949)
  • Minister van Buitenlandse Zaken (1979-1982)
  • Secretaris-generaal NAVO (1984-1988)
  • Voorzitter Joegoslavië Vredesconferentie (1988-1991)
  • Lid van House of Lords (1999-2018)

Hij schreef het volgende boek:

  • Reflect on things past (1988)

Andere laureaten uit 1992

Javier Pérez de Cuéllar
Javier Pérez de Cuéllar
International Four Freedoms Award

Javier Pérez de Cuéllar

Mstislav Rostropovich
Mstislav Rostropovich
Freedom of Speech Award

Mstislav Rostropovich

Terry Waite
Terry Waite
Freedom of Worship Award

Terry Waite

Jan Tinbergen
Jan Tinbergen
Freedom from Want Award

Jan Tinbergen