Four Freedoms Awards laureaten 2018 zijn bekend

Op dinsdag 6 februari 2018, heeft de voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, de heer Han Polman, de namen bekend gemaakt van de Four Freedoms Awards Laureaten 2018.

  •         De Internationale Four Freedoms Award gaat naar de Costa Ricaanse diplomaat Christiana Figueres Olsen als vertegenwoordiger van alle betrokkenen die met hun inzet en toewijding hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord van Parijs;
  •         De award voor de Vrijheid van Meningsuiting gaat naar de Turkse journalist Erol Önderoǧlu;
  •         De award voor de Vrijheid van Godsdienst gaat naar de Zuid-Soedanese Bisschop Paride Taban;
  •         De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Belgische natuurbeschermer Emmanuel de Merode namens het samenwerkingsverband van de Virunga Alliance in de Democratische Republiek Congo;
  •         De award voor de Vrijwaring van Vrees gaat naar de Nepalese mensenrechtenactiviste Urmila Chaudhary.

 

De Four Freedoms Awards ceremonie zal op 16 mei 2018 plaatsvinden in Middelburg. 

De Internationale Four Freedoms Award: Paris Climate Agreement – Christiana Figueres

De Internationale Four Freedoms Award gaat naar Christiana Figueres Olsen als vertegenwoordiger van alle betrokkenen die gedurende vele jaren hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het Klimaatakkoord van Parijs in 2015. De wederopbouw van het wereldwijde onderhandelingsproces op basis van eerlijkheid, transparantie en samenwerking leidend tot het Klimaatakkoord wordt algemeen erkend als een historische prestatie. De ondertekening van deze klimaatovereenkomst in 2016 bevestigt dat de overgrote meerderheid van landen wil werken aan een vermindering van de temperatuurstijging en van de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. De verandering van ons klimaat is en blijft een grote en zeer belangrijke uitdaging voor toekomstige generaties en voor de toekomst van onze planeet.

Christiana Figueres Olsen schreef in december 2015 in een open bedankbrief: "... aan allen, die hier zo lang aan hebben gewerkt, zeg ik: dit is jouw succes! Individueel voor ieder van jullie, maar krachtiger, collectief voor ons allemaal. (...) We zijn samengekomen om de meest angstaanjagende uitdaging aan te gaan. We hebben dit gedaan door onze verschillen te respecteren en onze vijandigheid opzij te zetten, door ons te concentreren op het heden dat we delen en de toekomst die we samen moeten bouwen ... " De Roosevelt Foundation onderschrijft dit en kent de International Four Freedoms Award 2018 daarom toe aan al deze toegewijde betrokkenen.

De award wordt op 16 mei persoonlijk in ontvangst genomen door Christiana Figueres Olsen,  voormalig Executive Secretary of the United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC). Het is mede dankzij haar onderhandelingscapaciteiten, haar vermogen om mensen te betrekken en om consensus te bereiken, dat de overeenkomst is gesloten.

Vrijheid van Meningsuiting: Erol Önderoǧlu

De award voor de Vrijheid van Meningsuiting is aan de heer Erol Önderoǧlu toegekend vanwege zijn onvermoeibare inzet voor de vrijheid van meningsuiting. Als correspondent voor Reporters Without Borders in Turkije en redacteur van het onafhankelijke persagentschap Bianet volgt hij al meer dan  20 jaar rechtszaken tegen journalisten teneinde hen te steunen en objectief verslag te doen van schendingen van de persvrijheid. In meer dan 4.600 artikelen en columns heeft hij over dergelijke schendingen gerapporteerd en liet hij zich niet afschrikken door bedreigingen en opsluiting. In zijn leven en werk spant hij zich in voor de bewustwording van de noodzaak van de vrijheid van meningsuiting voor mannen en vrouwen, ongeacht hun achtergrond, in Turkije en daarbuiten. 

Vrijheid van Godsdienst: Bisschop Paride Taban

De award voor de Vrijheid van Godsdienst is aan Bisschop Paride Taban toegekend voor zijn levenslange en onbaatzuchtige strijd ten behoeve van vrede en vrijheid voor de inwoners van Zuid-Soedan. Sinds de jaren ’60 zet hij zich in voor vrede zonder daarbij zijn optimisme en visie te verliezen. Zijn wijsheid en grote respect voor verschillende godsdiensten en culturen stellen hem in staat om banden te smeden tussen anders strijdende groeperingen. Het vredesdorp in Kuron is het tastbare bewijs van deze buitengewone prestatie. Bisschop Paride Taban blijft zich lokaal, nationaal en internationaal inspannen voor een beëindiging van het grote menselijke leed en een vreedzame oplossing van het conflict in Zuid Soedan. Met zijn werk houdt hij de hoop op vrede levend, niet alleen door het woord van God te preken maar door ernaar te leven.  

Vrijwaring van Gebrek: Emmanuel de Merode – Virunga Alliance

De award voor de Vrijwaring van Gebrek gaat naar de Belgische natuurbeschermer Emmanuel de Merode namens het samenwerkingsverband van de Virunga Alliance. Zij ontvangen de award voor hun inzet en toewijding om de flora en fauna van het Virunga National Park in de Democratische Republiek Congo te beschermen en om de lokale gemeenschappen die dichtbij de grens van Virunga leven te beschermen. Een gevaarlijke opdracht gelet op de intensiteit van het conflict in en rond het Virunga Park vanwege de 10-jarige burgeroorlog en de M23-rebellie. Sinds 2008 leidt Emmanuel de Merode een team van 360 Congolese rangers in een poging het National Park te demilitariseren, de rechtsstaat te herstellen en lokale ontwikkelingsprojecten op te zetten. In 2013 assisteerde De Merode bij de start van het samenwerkingsverband van de Virunga Alliance, dat tot doel heeft vrede en welvaart te bevorderen door de economische ontwikkeling van natuurlijke hulpbronnen voor de vier miljoen mensen die in de buurt van het park wonen. Een percentage van de inkomsten van het park wordt geïnvesteerd in projecten voor gemeenschapsontwikkeling. Het werk van de Alliance omvat ook de bevordering van duurzame energie voor arme huishoudens en de ondersteuning van de bouw van scholen. Ondanks een aanslag op zijn leven zet Emmanuel de Merode samen met het team van de Virunga Alliance zijn lovenswaardige werk in en rond Virunga National Park voort.

Vrijwaring van Vrees: Urmila Chaudhary

De award voor de Vrijwaring van Vrees is aan mevrouw Urmila Chaudhary toegekend voor haar moed en haar vastberadenheid om een einde te maken aan het Kamlari systeem van kinderslavernij en voor haar strijd voor de rechten van meisjes, in het bijzonder hun recht op onderwijs. Na meer dan 11 jaar zelf te zijn uitgebuit als huishoudslaaf en ondanks de risico’s voor haar persoonlijke veiligheid is Urmila Chaudhary een invloedrijke jonge vrouw en mensenrechtenactiviste in en voor haar gemeenschap geworden. Ze is mede-oprichter van het Freed Kamlari Development Forum (FKDF), een Nepalese non-profit organisatie die kindslaven opspoort en redt, steun en contact tussen lotgenoten mogelijk maakt en organiseert en bewustwording stimuleert in omringende gemeenschappen als het gaat om zaken als kinderarbeid en het belang van onderwijs van meisjes. Door voortdurend en publiekelijk op te komen voor de rechten van kindslaven en de rechten van meisjes in Nepal is zij voor velen een inspiratie en een rolmodel geworden. 

Roosevelt Four Freedoms Awards

De Four Freedoms Awards worden ieder jaar toegekend aan mannen, vrouwen en organisaties, die met hun inzet en prestaties een grote toewijding hebben laten zien aan de idealen die President Franklin Delano Roosevelt in zijn historische Four Freedoms speech in 1941 verkondigde. In deze speech stelde hij dat het voor het voortbestaan van een duurzame democratie noodzakelijk is dat iedereen, overal in de wereld, recht heeft op vier fundamentele mensenrechten: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst, de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van angst. Na 77 jaar hebben deze woorden nog niets aan waarde en belang ingeboet. 

Four Freedoms Awards werden eerder uitgereikt aan enkele van de meest vooraanstaande wereldburgers van onze tijd: zoals Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana, John F. Kennedy, Nelson Mandela, J. William Fulbright, Arthur Miller, Jimmy Carter, voormalig Secretaris Generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan, Malala Yousafzai, Ruth Bader Ginsburg en dr. Angela Merkel.

De Roosevelt Foundation en het Roosevelt Institute in New York willen mensen inspireren om zich in te zetten voor de bevordering van deze vier vrijheden, overal in de wereld. De Four Freedoms Awards ceremonies vinden in de oneven jaren plaats in New York en in de even jaren in Middelburg.

Bekijk het persbericht in PDF-bestand

Terug naar overzicht