Roosevelt Four Freedoms Awards

Als signaal dat we moeten blijven strijden voor essentiële vrijheden van de mens, worden jaarlijks de Four Freedoms Awards uitgereikt. De awards worden uitgereikt aan personen of organisaties die zich sterk hebben gemaakt voor de Four Freedoms die Franklin Roosevelt verkondigde in zijn historische speech voor het Amerikaanse congres op 6 januari 1941. 

 

Traditie

De uitreiking van de Four Freedoms Awards is een traditie, waarmee het Franklin and Elanor Roosevelt Institute in New York in 1950 is begonnen. De voorouders van Roosevelt waren afkomstig uit het Zeeuwse Oud-Vossemeer. Vanaf 1982 vindt de uitreiking daarom internationaal plaats in samenwerking met de Roosevelt Foundation in Zeeland. De Roosevelt Foundation in Middelburg en het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York willen mensen inspireren om dit gedachtegoed in leven te houden, overal ter wereld. De Four Freedoms Awards worden in even jaren in Middelburg uitgereikt, in oneven jaren in New York.

 

Voorgaande laureaten

De Four Freedoms Awards zijn al uitgereikt aan gerenommeerde personen, waaronder Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana der Nederlanden, John F. Kennedy, Nelson Mandela, Dalai Lama, Kofi Annan, J. William Fulbright, Arthur Miller, Desmond Tutu, Jimmy Carter, Malala Yousafzai en Angela Merkel. De laureaten vanaf 1982 die hun award in ontvangst namen in Middelburg, staan op onze website.

 

Four Freedoms Awards 2018

Woensdag 16 mei 2018 werden in aanwezigheid van de Koninklijke Familie en 500 gasten in de Nieuwe Kerk in Middelburg de Roosevelt Four Freedoms Awards uitgereikt. De Laureaten van 2018: Erol Önderoglu – Freedom of Speech, Bishop Paride Taban – Freedom of Worship, Emmanuel de Merode & Virunga Alliance – Freedom from Want, Urmila Chaudhary – Freedom from Fear werden met de Four Freedoms award onderscheiden voor hun werk en toewijding aan de Vier Vrijheden van Franklin D. Roosevelt. Zij werden toegesproken door Fidan Ekiz, Karen Armstrong, André Kuipers en Herman van Veen. Uit handen van Hugo de Jonge, Vice-Premier, en Perrin Roosevelt Ireland ontving Christiana Figueres de International Four Freedoms Award namens alle betrokkenen bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord van Parijs. De award voor Freedom from Want werd in ontvangst genomen door Chantal Marijnissen namens Emmanuel de Merode. Emmanuel de Merode sprak de aanwezige gasten middels een videoboodschap toe. Vanwege een aanslag in Virunga National Park kon hij de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen. Ook jongeren waren aanwezig bij de ceremonie en zij gingen later in gesprek met de laureaten. Het was voor hen een bijzondere en unieke ervaring

Bekijk de ceremonie terug in de video. 

Hoofdsponsors van de Four Freedoms Awards