Maak kennis met

Zumretay Arkin ontvangt de Freedom of Worship Award. 

Zumretay Arkin zet zich al jaren in voor de rechten van Oeigoeren, een volk in het westen van China. Arkin vraagt internationaal aandacht voor de onderdrukking van de religieuze vrijheid en schending van de mensenrechten van het Oeigoerse volk. Zij heeft een Oeigoerse vriendschapsgroep voor vrouwen wereldwijd opgericht en zet zich onvermoeibaar in voor Oeigoerse vluchtelingen. Ook is zij woordvoerder voor het World Uyghur Congress op internationale forums, waaronder de Verenigde Naties. Zij pleit daarbij voor de bescherming en het behoud van de Oeigoerse cultuur, religie en taal. Arkin geeft een stem aan de stemlozen.

Meer over Zumretay Arkin

Zumretay Arkin is zelf Oeigoers en ze groeide op in Ürümqi, de hoofdstad van Xinjiang. Ze zet zich nu in voor de rechten van haar volk vanuit München, Duitsland. Na een koloniale expansie van de Qing Dynastie werd het gebied waar Oeigoeren leefden in 1884 een officiële provincie van China en kreeg het de naam Xinjiang, wat vertaald kan worden als ‘nieuw grensgebied.’ Toen de Volksrepubliek China in 1949 werd gesticht bestond de lokale bevolking van Xinjiang grotendeels uit Turkse volkeren zoals de Oeigoeren en voor 5% uit Han-Chinezen. In de daaropvolgende decennia migreerden Han-Chinezen massaal naar de regio, wat tot sociale ongelijkheid en onrust leidde.

Vanaf 1990 zijn er verschillende confrontaties tussen de lokale bevolking en de overheid die religieuze beperkingen oplegt. Dit leidde in de jaren 90 tot overmatig overheidsgeweld, waarbij honderden Oeigoeren om het leven kwamen. Sinds 2017 vindt er systematische onderdrukking plaats onder het mom van 'de-radicalisering' en komt de religieuze vrijheid van de Oeigoeren verder onder druk te staan. Dit uit zich in massale detentie, marteling, culturele en religieuze vervolging, dwangarbeid en seksueel geweld. Human Rights Watch schat dat er ruim een half miljoen Moslims worden vastgehouden in de heropvoedingskampen, andere schattingen lopen tot in de miljoenen. Zumretay Arkin strijdt voor de vrijheden van deze mensen.