Maak kennis met

In 1994 ontving gravin dr. Marion Gräfin Dönhoff de Freedom of Speech Award voor haar bijdrage aan de democratie in Duitsland en de persvrijheid wereldwijd. Haar artikelen speelden een belangrijke rol voor het publiek in het vormen van een mening in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. Ze leverde een bijdrage aan het debat over de Ostpolitik, de hereniging van Duitsland en zaken als Europa en de apartheid in Zuid-Afrika.

Freedom of Speech Award
Marion Gräfin Dönhoff
Marion Gräfin Dönhoff

Meer over gravin Dönhoff

Gravin dr. Marion Hedda Ilse Gräfin Dönhoff is in 1909 geboren in Koningsbergen, een Duitse stad in Oost-Pruisen. Na de Tweede Wereldoorlog veroverde de Sovjet-Unie de stad, dat nu Kaliningrad heet. Gravin Dönhoff studeerde economie en politieke wetenschappen in Duitsland en Zwitserland. Na de Tweede Wereldoorlog werkte ze als journaliste bij het weekblad Die Zeit, waarvan ze in 1968 hoofdredactrice werd. In 1972 werd Gravin Dönhoff uitgeefster van Die Zeit. Haar artikelen speelden een belangrijke rol voor het publiek in het vormen van een mening in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog. De belangrijkste punten waren steeds de vrijheid van gedachte en de noodzaak van het kunnen verdragen en gerechtigheid. In 2009 liet de Duitse regering een zilveren tien euromunt slaan voor haar honderdste geboortedag. Aan de rand stond: ‘Lieben ohne zu besitzen’. In 2002 overleed Gravin Dönhoff in Duitsland.

Functies en artikelen

Gravin Dönhoff oefende de volgende functies uit:

  • Journalist Die Zeit (1946)
  • Hoofdredacteur Die Zeit (1968)
  • Uitgever Die Zeit (1972)

Ze schreef de volgende boeken:

  • Namen, die keiner mehr nennt: Ostpreussen – Menschen und Geschichte (2009)
  • Kindheid in Ostpreussen (1998)
  • Weit ist der Weg nach Osten: Berichte und Betrachtungen aus fünf Jahrzehnten (1985)
  • Menschen, die wissen, worum es geht (1976)

Ieder jaar reikt de ‘Marion Dönhoff Stiftung’ de Marion Dönhoff Preis uit aan een persoon of instelling die goed werk heeft verricht voor de goede relatie tussen Duitsland en Oost-Europa.

Andere laureaten uit 1994

His Holiness the Dalai Lama
His Holiness the Dalai Lama
International Four Freedoms Award

His Holiness the Dalai Lama

Gerhart M. Riegner
Gerhart M. Riegner
Freedom of Worship Award

Gerhart M. Riegner

Sadako Ogata
Sadako Ogata
Freedom from Want Award

Sadako Ogata

Zdravko Grebo
Zdravko Grebo
Freedom from Fear Award

Zdravko Grebo