Maak kennis met

Mevrouw Maria Ressa ontvangt de award voor de vrijheid van meningsuiting vanwege haar toewijding om mensen te vertellen wat er in de wereld gebeurt en omdat zij mensenrechtenschendingen aan de kaak te stelt. Ongeacht hoe zwaar de omstandigheden zijn of hoeveel weerstand ze ondervindt. Zij zet zich in voor persvrijheid, eerst als onderzoeksverslaggever over terrorisme voor CNN in Zuidoost-Azië en nu als uitvoerend redacteur van de online nieuwsredactie Rappler.

Freedom of Speech Award
Maria Ressa

Kom in contact met Ressa

Speech van Maria Ressa

Meer over Ressa

Mevrouw Ressa begon Rappler in 2012 als een sociaal nieuwsnetwerk om sociale betrokkenheid en verandering te weeg te brengen. Tegelijk is Rappler een kritische nieuwsorganisatie met een breed scala aan berichten, van politiek tot entertainment. Rappler is een van de weinige mediaorganisaties in de Filippijnen die openlijk kritisch is over de "war on drugs". Door hun volharding om de dodelijke realiteit van deze "oorlog" te documenteren, zijn zij in ongenade gevallen bij de autoriteiten.

Dit doet echter niets af aan de gedrevenheid van mevrouw Ressa om als journaliste de waarheid te achterhalen en de autoriteiten ter verantwoording te roepen. Hoewel ze persoonlijk is aangevallen en met de dood bedreigd, zegt zij zich altijd te zullen blijven uitspreken met het oog op de volgende generaties. Mevrouw Ressa is een echte pleitbezorger van de vrijheid van meningsuiting en een voorbeeld en inspiratiebron voor ons allen.

Andere laureaten uit 2021

Logo United Nations
Logo United Nations
International Four Freedoms Award

Verenigde Naties

Kom in contact met de VN

Logo Religions for Peace International
Logo Religions for Peace International
Freedom of Worship Award

Religions for Peace International

Kom in contact met de organisatie

Profielfoto Sander de Kramer
Profielfoto Sander de Kramer
Freedom from Want Award

Sander de Kramer

Kom in contact met De Kramer

Profielfoto Leoluca Orlando
Profielfoto Leoluca Orlando
Freedom from Fear Award

Leoluca Orlando

Kom in contact met Orlando