Onderzoekscollectief Bellingcat spant zich in om feiten van fictie te scheiden. In tijden waarin nepnieuws voor veel onzekerheid zorgt, is feitelijke en accurate informatie cruciaal voor een goed geïnformeerde samenleving. Bellingcat speelt daarbij een belangrijke rol: de stichting onderzoekt internationale conflicten en heeft een onderscheidende aanpak ontwikkeld om dichter, sneller en nauwkeuriger bij de waarheid te komen. Dat gebeurt met behulp van een groot netwerk en talloze vrijwilligers, die gespecialiseerd zijn in factchecken en Open Source onderzoek. Het werk van Bellingcat is baanbrekend, zinvol en getuigt van een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Meer over Bellingcat

Bellingcat is een onafhankelijke nieuwsbron met het credo: “Evidence exists and falsehoods exist, and people still care about the difference.” De Award wordt uitgereikt aan de oprichter van Bellingcat: Eliot Higgins. Higgins begon zijn carrière als online detective in zijn vrije tijd naast zijn weinig uitdagende kantoorbaan met alleen een computer, een interesse in het nieuws en een moreel kompas.

Het neerhalen van Malaysian Airlines-vlucht 17 (MH17) gebeurde toen de organisatie Bellingcat in haar kinderschoenen stond. Higgins vroeg andere online onderzoeker die geïnteresseerd waren in het onderzoek naar de ramp en zijn pad kruisten om zich aan te sluiten bij Bellingcat. Het team werd gedreven door een gedeeld verlangen naar antwoorden. Het collectief haalt haar aanwijzingen uit social media posts, gelekte databases en vrij toegankelijke satellietbeelden, wat het Open Source onderzoek maakt. Bellingcat kon met openbaar beschikbare bronnen de afkomst van het gebruikte luchtafweergeschut terugleiden naar Rusland en daarnaast de overvloed aan Russische propaganda over de ramp ontkrachten. Door de transparante werkwijze van het collectief kan iedereen de geleverde bewijzen nalopen en beoordelen.