Maak kennis met

In 1986 werd de International Four Freedoms Award uitgereikt aan oud-president van Italië Alessandro Pertini. Omdat zijn gezondheid niet goed genoeg was kon Pertini de award niet zelf ontvangen. Daarom nam de ambassadeur van de Italiaanse Republiek in Den Haag Ludovii Carducci namens Pertini de award in ontvangst. De ambassadeur las een boodschap voor van Pertini: “Ik heb geen bijzondere verdiensten, maar ik heb alleen mijn plicht als mens gedaan. Dat wil zeggen: een levenslange strijd voor het waarmaken van de vier vrijheden.”

Pertini ontving de award voor zijn vastberadenheid op het gebied van de waardigheid van mensen en het verbeteren van harmonie tussen volkeren. In het kort: omdat hij een ‘geliefde wereldburger’ was.

International Four Freedoms Award
Alessandro Pertini
Alessandro Pertini

Meer over Pertini

Alessandro Pertini is geboren in 1896 in Italië. Ondanks zijn afkeer van deelname van Italië aan de Eerste Wereldoorlog, raakte Pertini als jonge luitenant toch betrokken bij de gevechten. Na de wapenstilstand sloot hij zich aan bij de Socialistische partij (PSU). Pertini deed mee met het actieve verzet tegen de opkomst van het fascisme van Mussolini. In 1924 werd hij verbannen naar Corsica. Toen hij terugkeerde naar Italië werd Pertini gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Jarenlang zag hij opgesloten op het eiland Ponza. In 1943 werd Pertini vrijgelaten, maar de nazi-bezetter pakte hem al snel op en veroordeelde hem tot de dood. Opnieuw bevrijdden mensen uit het verzet hem. Na de Tweede Wereldoorlog werd Pertini lid van het parlement. In 1968 werd hij voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en in 1978 werd hij president van Italië.

Pertini bewees als politicus dat je kunt zoeken naar een oplossing waar beide partijen het mee eens zijn. Hij liet duidelijk merken dat hij het niet eens was met de corruptie in zijn land. Pertini wilde ook niets te maken hebben met het kolonialisme en het imperialisme die de geschiedenis van Italië kortgeleden kenmerkten. Alessandro Pertini herstelde de democratie weer in Italië. Dat deed hij door het presidentschap een nieuwe en sociale invulling te geven. Hij overleed in 1990.

Functies en artikelen

Pertini oefende de volgende functies uit:

  • Lid van de Socialistische partij (PSU)
  • Lid van het parlement (1945)
  • Voorzitter van de kamer van Afgevaardigden (1968)
  • President van Italië (1978)

Andere laureaten uit 1986

El Pais
El Pais
Freedom of Speech Award

El Pais

Kom in contact met El País

Bernardus Alfrink
Bernardus Alfrink
Freedom of Worship Award

Bernardus Alfrink

Bradford Morse
Bradford Morse
Freedom from Want Award

Bradford Morse

Olof Palme
Olof Palme
Freedom from Fear Award

Olof Palme