Rondom de vier vrijheden van Franklink D. Roosevelt worden in Zeeland het hele jaar door evenementen georganiseerd: lezingen, concerten, tentoonstellingen en activiteiten op scholen. Heel verschillende dingen die één ding gemeen hebben: ze vertellen een verhaal over vrijheid. Een werkgroep met vertegenwoordigers van Zeeuwse bedrijven en organisaties zorgt voor de afstemming van het jaarprogramma, onder de naam ‘Four Freedoms door het jaar heen’ (FFDHJH). 

De werkgroep van de FFDHJH zorgt voor een afwisselend programma met jaarlijks terugkerende evenementen, maar ook met wisselende eenmalige activiteiten voor verschillende doelgroepen. In alle gevallen zijn de Vier Vrijheden van Franklin Delano Roosevelt het uitgangspunt bij de verbinding tussen idealen en (lokale) initiatieven in Zeeland. De vrijheid om te zeggen wat je wilt, om te geloven wat je wilt, maar ook om beschermd te worden tegen armoede en angst.

Het overzicht van alle activiteiten is te vinden op de activiteitenpagina.

Film by the Sea educatieprogramma

Tussen 11 en 15 september vond het educatieprogramma van filmfestival Film by the Sea plaats, georganiseerd in samenwerking met HZ Cult. Het educatieprogramma is beschikbaar voor alle scholen in Zeeland en wordt ieder jaar samen met Movies that Matter met zorg samengesteld. Bezoekende scholieren maken kennis met het filmfestival en krijgen een educatief filmprogramma aangeboden. In totaal bezochten dit jaar 2.741 scholieren en studenten het educatieprogramma.

De films in het programma richten zich op het thema mensenrechten, met onderwerpen als diversiteit, vluchtelingenproblematiek en etnisch profileren. In voorbereiding op het bezoek ontvangen de scholen lesmateriaal, om de film voorafgaand aan het bioscoopbezoek te bespreken. Tijdens de vertoning wordt de film ingeleid door een moderator en nabesproken in aanwezigheid van diverse gasten. Ook zijn verschillende programma’s op maat gemaakt. Dankzij de bijdrage van Provincie Zeeland hebben scholen uit heel Zeeland een bezoek kunnen brengen aan het filmprogramma.

Beeld: Luuk Kempe

fbts en mtm

Four Freedoms Meet-up 2023

Op 4 april gingen 400 jongeren in Middelburg in gesprek over de Four Freedoms van Roosevelt en wat vrijheid anno nu betekent. Tijdens de Four Freedoms Meet-up, georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges en de Roosevelt Foundation, deelden de bekende Nederlanders Anniek Pheifer, Jeangu Macrooy, Nanoah Struik en Katrien van de Linde hun persoonlijke visie en verhalen over vrijheid met jongeren. Presentator Evelien Bosch ging met de vier Vrijheidssprekers en 400 jongeren uit heel Zeeland in gesprek over diverse thema’s binnen vrijheid. Mensenrechten, gender, klimaat en het slavernijverleden stonden centraal tijdens deze editie.

Anniek Pheifer ging in op de klimaatcrisis en de ernst daarvan. Jeangu Macrooy vertelde zijn persoonlijke verhaal over de impact die het Nederlandse slavernijverleden nog steeds heeft voor veel mensen van kleur vandaag de dag. Gendervrijheid, identiteit en zelfbeschikking kwam naar voren uit het verhaal van Nanoah Struik. Katrien van de Linde verdedigt mensenrechten wereldwijd en deelde haar verhalen vanuit haar rol als directeur van Human Rights Watch (oud-laureaat van de Four Freedoms Awards) tijdens een interview met moderator Evelien Bosch.

In de middag gingen alle aanwezige jongeren in samenwerking met Stichting Young Impact direct impact maken door in actie te komen voor een thema dat zij belangrijk vinden aan de hand van themalessen en vrijheid-challenges. Voorbeelden van de challenges zijn een opruimactie in de buurt, een inzameling voor Kledingbank Zeeland en het maken van kleurrijke tassen over de thema's gender en diversiteit.

Activiteiten Discriminatie.nl Zeeland

In het kader van Four Freedoms door het jaar heen, heeft Discriminatie.nl Zeeland (voorheen ADB Zeeland) in 2023 verschillende activiteiten georganiseerd op het gebied van ‘gelijke behandeling’- vrijwaring van vrees. Eén van de vier pijlers rondom vrijheden, geschreven door Franklink Roosevelt. Een pijler waar Discriminatie.nl Zeeland zich voor inzet.

Voorstelling Onvertelde verhalen – Zeeland Inclusief

Op 21 maart op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie, vond de voorstelling ‘Onvertelde verhalen - Zeeland Inclusief’ plaats in theater de Mythe in Goes. Het was een unieke avond gevuld met zang, dans, theater en spoken word. Verschillende verhalen over uitsluiting in Zeeland werden op het podium gepresenteerd.  Een jongen met liefde voor dans die in zijn dans even vergeet dat hij doof is, een jongen met een beperking die zijn verhaal kwijt kan in theater en iemand die opkomt voor mensen in de LHBTI+ gemeenschap. Kortom: mensen die zich inzetten voor een meer inclusief Zeeland. De boodschap van avond was: wees jezelf, want je bent goed zoals je bent.

voorstelling onvertelde verhalen

Roze limo tour

Discriminatie.nl Zeeland organiseerde op 9 juni samen met Roze 50Plus de Roze limo toer in Zeeland. In afstemming met de regenbooggemeenten werd op deze manier aandacht gegeven aan roze ouderen. Eveline van de Putte auteur en fotograaf was namens Roze 50+ Zeeland de host van de limotour. De andere limo gasten waren vertegenwoordigers van Discriminatie.nl Zeeland, Roze 50+ Zeeland, LFB, GSA Nehalennia en Gekozen Familie Zeeland.

De Roze Limo tour startte bij woonzorgcentrum Cleijenborch, de enige organisatie in Zeeland met een Roze Loper (kwaliteitskeurmerk voor lhbti+ vriendelijke zorg). Hier werd de foto expositie Stormachtige Stil geopend, een expositie met portretten van roze ouderen. De limo ging verder langs de opening van de Pride Photo tentoonstelling in Goes. Met deze foto expositie, gesponsord door de Provincie Zeeland,  heeft de gemeente Goes getracht bezoekers te stimuleren om op een laagdrempelige en respectvolle manier na te denken over seksuele en gender diversiteit. Tijdens de lunch bij de gemeente Goes werden gesprekken gevoerd met de afdeling Roze in Blauw van de politie en de loco burgemeester van de gemeente Goes. De volgende stop was bij HZ University of Applied Sciences in Vlissingen waar de limo gasten met een groep studenten en docenten in gesprek gingen over de GSA (Gender and Sexuality Alliance). De GSA is een groep van scholieren die vindt dat iedereen op school zichzelf moet kunnen zijn. De limotour eindigde in Middelburg bij buitenexpositie Oud Roze. De Roze limo tour zorgde voor veel mooie gesprekken en verbinding met elkaar.

Zeeuwse werkgeversdag - Zeeland inclusief

Op 5 oktober kwamen verschillende werkgevers bij Traas Ongediertebestrijding in ’s-Gravenpolder samen om meer te weten te komen over een inclusief personeelsbeleid. Deze werkgeversdag organiseerde Discriminatie.nl Zeeland in samenwerking met de gemeente Goes. De Zeeuwse werkgeversdag werd georganiseerd naar aanleiding van de inzichten die zijn opgedaan over arbeidsmarktdiscriminatie uit de discriminatiemonitor.

Tijdens de werkgeversdag deelden Traas Ongediertebestrijding Nederland, Dow Benelux, UWV en SER Diversiteit in bedrijf verschillende inzichten over het zorgen voor meer diversiteit en inclusie op de werkvloer. Denk hierbij aan het rolstoeltoegankelijk maken van kantoren of een gelijkwaardige verdeling tussen mannen en vrouwen in het team. Tijdens de werkgeversdag waren 22 organisaties aanwezig vanuit diverse sectoren zoals: industrie, food, zorg- en welzijn, overheid, horeca, onderwijs, kunst en cultuur, marketing en de publieke sector.

Activiteiten ZB Bibliotheek van Zeeland

Fotografieproject ZEELAND BEKENT KLEUR

ZB Bibliotheek van Zeeland organiseerde in het voorjaar het fotografieproject ZEELAND BEKENT KLEUR. Dit project stond in het teken van de nationale herdenking 150 jaar afschaffing slavernij in relatie tot Art.1 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Er werden gastlessen gegeven op negen Zeeuwse scholen (VO en MBO) door Angélique Duijndam (Keti Koti Zeeland/ADB Zeeland) en Richard Terborg (fotograaf). In de lessen werd met de leerlingen gesproken over ons gedeelde slavernij- en koloniaal verleden en hoe dit nog altijd doorwerkt in onze samenleving vandaag de dag. Vervolgens werden de leerlingen uitgedaagd om hun ideeën hierbij vast te leggen in een fotoserie van vier foto’s.

De mooiste fotoseries kregen een plekje in de pop-up tentoonstelling op het Bevrijdingsfestival in Vlissingen waarna het publiek haar stem kon uitbrengen en de prijzen werden uitgereikt. De tentoonstelling is vervolgens ook te zien geweest op het Keti Koti festival op 1 juli (Abdijplein) en vervolgens in de Sint Jacobskerk in Vlissingen.

Literaire tocht

In november was auteur Rihana Jamaludin een week te gast bij ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB) voor de Literaire Tocht. Tijdens dit jaarlijkse project wordt op een aansprekende manier aandacht geschonken aan thema’s als vrijheid, verdraagzaamheid en cross-culturele verscheidenheid. En speciaal in dit herdenkingsjaar ook aan het thema afschaffing Slavernij. De auteur schrijft een verhaal voor jongeren vanuit een niet-westers perspectief waarna deze novelle in eigen beheer wordt uitgegeven wordt door ZB.

Rihana gaf gastlessen aan ruim 400 leerlingen op negen Zeeuwse scholen (VO en MBO) waarbij ze voordroeg uit de door haar geschreven novelle ‘Het vergeten huis’. Een verhaal waarin de avontuurlijke freerunner Clyde met Surinaamse roots een verlaten pand in Middelburg ontdekt. Een pand met vergeten schatten maar ook een duister geheim! Met de leerlingen ging ze aan de hand van dit spannende verhaal in gesprek over vrijheid, cross-culturele verscheidenheid, verdraagzaamheid en het slavernijverleden. Na afloop van de gastles ontvingen alle leerlingen het boekje mee naar huis.

Rihana Jamaludin

Activiteiten Roosevelt Institute of American Studies

Policy Workshop van het RIAS: Hoe kan milieueducatie beter?

Het Roosevelt Institute of American Studies (RIAS) organiseerde op maandag 5 en dinsdag 6 juni een workshop met de titel Environmental Education and Environmental Democracy: A Transatlantic Approach.

Met deze workshop bracht het RIAS vooraanstaande wetenschappers, docenten, programmamanagers, projectleiders en studenten uit de Verenigde Staten en Nederland samen die betrokken zijn bij milieueducatie.

In de kern is milieueducatie een leerproces dat studenten in staat stelt relevante sociaalecologische kwesties te verkennen en beter te begrijpen. Milieueducatie is essentieel in de huidige tijd van grootschalige - door de mens veroorzaakte - veranderingen op onze planeet en de daaruit voortvloeiende milieurampen en klimaatcrisis.

Tijdens de workshop onderzochten de aanwezigen hoe instellingen voor hoger onderwijs een cruciale bijdrage kunnen leveren aan het vormgeven van milieubewuste burgers en het versterken van de milieudemocratie. Er is veel aandacht besteed aan de mogelijkheden van virtuele uitwisselingsprogramma's.

Sustainable Freedoms Essay Prize 2023

Op 30 oktober werd de RIAS/UCR Sustainable Freedoms Essay Prize 2023 toegekend aan Alessia Aresi voor haar werk over Fracking*: The Choice between Black Gold and Fundamental Rights. In dit uitstekende essay onderzoekt Alessia de praktijk van fracking in het licht van de problematische gevolgen voor het milieu en de impact ervan op de mensenrechten en het sociale welzijn. Aan de hand van twee verhelderende casestudies in de Verenigde Staten – Pennsylvania en Texas – legt Alessia uit hoe de interactie van ecologische, sociale, politieke en economische factoren, veroorzaakt door fracking, resulteert in ernstige mensenrechtenkwesties.

* Fracking is het injecteren van een vloeistof onder hoge druk in een ondergrondse rotsformatie om kloven te openen en opgesloten gas of ruwe olie door een pijp naar de oppervlakte te laten stromen.

Over slavernij gesproken

Tijdens de Roosevelt Lecture van 9 november sprak Valika Smeulders (hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum) in Middelburg over de nasleep van de tentoonstelling Slavernij van 2021. De museumwereld verandert; wat is de volgende stap van het Rijksmuseum?

In 1863 schafte Nederland officieel slavernij af in de Caraïbische kolonies. In 2022 en 2023 hebben de hoogste functionarissen van Nederland, de minister-president en de koning, hun excuses aangeboden voor het onrecht van het slavernijverleden en spraken zij over de noodzaak de krachten te bundelen om samen een toekomst op te bouwen. Volgens Rutte waren de excuses dus ‘geen punt’, maar eerder ‘een komma’. Wat is de rol van musea in deze toekomst ‘achter de komma’?

Het was een boeiende en goed bezochte lezing, gevolgd door een levendige discussie.

 

Allesia Aresi Valika Smeulders