Vrijdag 14 oktober was het zover. Het lustrumevenement van ‘40 jaar Four Freedoms Awards’ in Middelburg. We keken terug op veertig jaar FFA, maar keken ook vooruit naar de toekomst. Daarnaast werd het lustrumboek overhandigd aan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

In de video hiernaast nemen we je in vogelvlucht mee door 40 jaar Four Freedoms Awards in Middelburg. 

Prinses Juliana ontving op zaterdag 16 oktober 1982 de eerste International Four Freedoms Award in de Koorkerk in Middelburg. Oud-minister Max van der Stoel kreeg de award voor de vrijheid van meningsuiting. De overige drie laureaten waren dat jaar ook Nederlands. In de jaren die volgden,  hebben veel, vaak buitenlandse, laureaten voet gezet op de Zeeuwse grond. Nelson Mandela bijvoorbeeld, en Malala Yousafzai, Dalai Lama, Simon Wiesenthal, Desmond Tutu, Sviatlana Tsikhanouskaya en Angela Merkel.

Op vrijdag 14 oktober van het afgelopen jaar werd in diezelfde Koorkerk veertig jaar Four Freedoms Awards gevierd en herdacht tijdens het lustrumevenement ‘40 jaar Four Freedoms Awards 1982 – 2022’ in aanwezigheid van Prinses Beatrix. Tijdens dit evenement werd teruggekeken op de afgelopen veertig jaar, maar ook vooruitgekeken naar de toekomst.

Een van de sprekers was Ramin Shahzamani, directeur van War Child Holland. War Child ontving in 2008 de ‘Vrijwaring van gebrek-award’ voor de hulp aan honderdduizenden oorlogskinderen wereldwijd bij het verwerken van trauma’s, het opbouwen van zelfvertrouwen, en het leren lezen, schrijven en tellen. In zijn speech benadrukte hij wat de vier vrijheden betekenen in de wereld van de kinderen voor wie zij strijden.

Naast de terugblik op de afgelopen veertig jaar werd ook naar de toekomst gekeken. Vier jongeren gaven hun kijk op vrijheid. Ema Kovalova (HZ University of Applied Sciences), Cathelijne Aarnoudse (Calvijn College), Yurri Baranenko (UCR) en Antonio Guequierre (Scalda) vertelden in een indrukwekkende speech wat vrijheid voor hen betekent. Zo kwam Yurii als Oekraïense vluchteling met zijn familie naar Nederland op zoek naar vrede en vrijheid. In zijn speech riep hij alle genodigden op tot een moment stilte voor de verdedigers van Oekraïne.

Verder was Anne Roosevelt, kleindochter van oud-president Franklin D. Roosevelt, te gast en speechte. Het University College Roosevelt Choir zong een lied geïnspireerd door de speech van Malala Yousafzai tijdens de awardceremonie in 2014. Malala ontving daar de ‘Vrijwaring van vrees award’.

Ter ere van veertig jaar Four Freedoms Awards is het lustrumboek ’40 jaar Four Freedoms Awards’ gepubliceerd. Voorzitter van de Roosevelt Foundation en Commissaris van de Koning Han Polman overhandigde het eerste exemplaar aan Prinses Beatrix.

Het lustrumboek gaat in vogelvlucht door veertig jaar Four Freedoms Awards heen, maar gaat ook in op de vraag wat de vier vrijheden nu eigenlijk betekenen, in het verleden, het heden en in de toekomst. Het boek is verkrijgbaar bij het Bevrijdingsmuseum te Nieuwdorp.

Voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman over veertig jaar Four Freedoms Awards:

Sinds William vanden Heuvel de Four Freedoms Awards naar Middelburg ‘bracht’- nu veertig jaar geleden – vestigen wij met de uitreiking van de Four Freedoms Awards in Zeeland de aandacht op het respect voor en de bescherming van de vier vrijheden voor onszelf en voor anderen.

We doen dat samen met onze partners en door onder meer livestreams van de uitreiking. Dankzij activiteiten als de scholentours en  de Four Freedoms Meet-up bereiken we een steeds groter en jonger publiek. We blijven dat doen met een gevoel van trots en verantwoordelijkheid in de wetenschap dat het ideaal van president Roosevelt – een wereld gebaseerd op de vier vrijheden – nog niet is bereikt, en in de hoop en het vertrouwen dat het inspirerende voorbeeld van de laureaten uit de afgelopen 40 jaar doet volgen.

Bekijk 40 jaar Four Freedoms Awards

Inloop met orgelmuziek-40YFFA
Inloop-40YFFA
Aankomst HKH Prinses Beatrix
Aankomst HKH Prinses Beatrix 1
Ikenna Azuike
Ikenna  Azuike 1
Overzicht met bloem
Han Polman
Overzicht
Ramin Shahzamani War Child
Ramin Shahzamani War Child1
Ramin Shahzamani War Child2
UCR Choir
Beatrix klapt
Ramon van den Boom
Overhandiging Lustrumboek
Prinses Beatrix met Lustrumboek
Anne Roosevelt
Anne Roosevelt en Beatrix
Vier jongeren - Antonio
Ikenna en Antonio
Vier jongeren - Cathelijne
Vier jongeren - Ema
Vier jongeren - Yurri