Maak kennis met

In 1982 nam Juliana van Oranje-Nassau Prinses der Nederlanden de International Four Freedoms Award in ontvangst. Tijdens haar regeerperiode als Koningin der Nederlanden liet Juliana haar stijl van regeren beïnvloeden door de vier vrijheden.

International Four Freedoms Award
Prinses Juliana van Oranje-Nassau

Meer over Juliana

Juliana van Oranje-Nassau Prinses der Nederlanden werd in 1909 geboren in Den Haag. Ze trouwde met Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. 

Op 10 mei 1940 viel nazi-Duitsland Nederland binnen en vluchtte Juliana met haar gezin per boot naar het Verenigd Koninkrijk. Toen Duitsland ook het Verenigd Koninkrijk dreigde binnen te vallen, vertrok Juliana naar Canada. Vanuit daar bezocht ze regelmatig de Roosevelts in de Verenigde Staten. Daar bouwde ze een persoonlijke band met hen op en er ontstond een warme vriendschap. Zo werd de president bijvoorbeeld peetoom van Prinses Margriet.

De vriendschap en bewondering van president Roosevelt en Eleanor Roosevelt voor Prinses Juliana en haar familie maken deze onderscheiding speciaal. De uitreiking aan Prinses Juliana wordt ook wel beschouwd als een duidelijk teken van de sterke verbondenheid tussen de Verenigde Staten en Nederland en – meer in het bijzonder – tussen de families Van Oranje-Nassau en Roosevelt.

Op 20 maart 2004 overleed Prinses Juliana. Bij haar uitvaart werden slechts vier van haar zeer vele eretekens getoond: de twee hoogste burgerlijke onderscheidingen van Nederland, de Rode Kruis medaille en het gouden ereteken van de Four Freedoms Award.

Tentoonstelling ‘De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen’

Prinses Beatrix opende de tentoonstelling ’De eeuw van Juliana, een koningin en haar idealen’ in aanwezigheid van Anne Roosevelt in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

De koninklijke tentoonstelling neemt je mee in het leven van Prinses Juliana. Ook wel bekend als de ‘vorstin naast de rode loper’, want zij was eigenzinnig, modern en wars van protocol.

In een paleissetting reis je terug in de tijd en zie je Juliana volwassen worden, van jong prinsesje tot standvastig vorstin, in de roerige wereld van de 20ste eeuw. Haar leven, persoonlijkheid en idealen worden gespiegeld aan deze bijzondere eeuw.

De tentoonstelling is nog tot en met 10 april te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Functies en artikelen

Juliana Prinses der Nederlanden was Koningin der Nederlanden. Nadat ze afstand deed van de troon werd Juliana aangesproken met Prinses der Nederlanden.

De volgende boeken werden over haar geschreven:

  • Cees Fasseur, Juliana & Bernhard. Verhaal van een huwelijk. De jaren 1936-1956, Amsterdam, 2008.
  • Dik van der Meulen, Ter Herinnering, Juliana & Bernhard. Amsterdam, 2014.
  • Jolande Withuis, Juliana's vergeten oorlog. Amsterdam, 2014.
  • Jolande Withuis, Juliana. Vorstin in een mannenwereld, Amsterdam, 2016.

Juliana Prinses der Nederlanden was voorzitter van de stichting Nederlands Volksherstel. Dit was een overkoepelende hulpverleningsorganisatie met als doel Nederlanders te ondersteunen die in nood waren als gevolg van de Tweede Wereldoorlog.

Andere laureaten uit 1982

Max van der Stoel
Max van der Stoel
Freedom of Speech Award

Max van der Stoel

Willem A. Visser 't Hooft
Willem A. Visser 't Hooft
Freedom of Worship Award

Willem A. Visser 't Hooft

H. Johannes Witteveen
H. Johannes Witteveen
Freedom from Want Award

H. Johannes Witteveen

J. Herman van Roijen
J. Herman van Roijen
Freedom from Fear Award

J. Herman van Roijen