Zeeland toneel Modern United Nations

Een ‘Modern United Nations’. Met deze activiteit vieren scholieren uit heel Zeeland op 28 oktober de 75e verjaardag van de Verenigde Naties. Als voorbereiding hierop krijgen zij in de komende weken les in het schrijven van een speech, onderhandelen en debatteren van het University College Roosevelt (UCR) en het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS).

De ‘Modern United Nations’ is een nieuwe variant van de klassieke Model United Nations (MUN). Hierin onderhandelen scholieren, altijd strak in het pak gestoken, in een formele setting over wereldproblemen. De ene delegatie is China, de tweede Rusland, de derde Amerika enzovoorts. Bij de ‘Modern United Nations’ komt hier iets bij, zo vertelt projectleider Barbara Oomen. “Het bijzondere van dit evenement is dat niet alleen landendelegaties onderhandelen, maar ook delegaties die andere belangen vertegenwoordigen. Zoals de natuur, toekomstige generaties, bedrijven en migranten. Wat binnen de Verenigde Naties gebeurt is immers ook voor hen van belang”.


Bekijk de campagnevideo.


 In de voorbereidingen, deze weken op acht Zeeuwse middelbare scholen, is er ook veel aandacht voor de inhoud. Zo gaan de lessen over de Zeeuwse oorsprong van de familie Roosevelt, over het belang van Franklin Roosevelt’s Four Freedoms speech en zijn nadruk op de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting, en de vrijwaring van angst en van gebrek. Ook gaan zij over de Internationale Four Freedoms Award die dit jaar uitgereikt zou worden aan de Verenigde Naties. Deze lessen worden na het project gebundeld in een boekje, en komen online beschikbaar.

Het initiatief komt voort uit een samenwerking van de Roosevelt Foundation, het V-fonds, de Provincie Zeeland (Four Freedoms door het Jaar heen), het RIAS, het UCR en het Bevrijdingsmuseum. Zij spraken begin dit jaar af om samen te werken om het gedachtegoed van de Roosevelts te verspreiden en kregen daarvoor steun van het V-fonds.

Voor verdere informatie en het volgen van de gastlessen op scholen/bijwonen van de Modern United Nation: Prof. B. Oomen, 06-24586856.

Terug naar overzicht