William vanden Heuvel, erebestuurslid van de Roosevelt Foundation, op 91-jarige leeftijd overleden

Op 15 juni ontving het bestuur van de Roosevelt Foundation het verdrietige bericht van het overlijden van zijn erelid William vanden Heuvel.

William vanden Heuvel was de zoon van een Nederlands-Belgische familie en was de drijvende kracht achter de totstandkoming van de samenwerking tussen het Roosevelt Institute in New York en de Roosevelt Foundation in Middelburg.

Gedurende zijn leven heeft hij een grote bijdrage geleverd aan en velen geïnspireerd tot de verspreiding van het gedachtengoed en de waarden van Franklin en Eleanor Roosevelt. Hij beschreef de vier vrijheden als:

  • Onze beste verdediging tegen de ondermijning van democratie;
  • Onze bescherming tegen intolerantie en fanatisme;
  • Onze toewijding om honger en armoede te bestrijden; en
  • Onze inzet om collectieve veiligheid te bereiken.

 

Zijn woorden behoren tot de beste definitie van wat de vier vrijheden voor ons betekenen. Bij vele gelegenheden deelde hij zijn inzichten met ons over het gedachtengoed van Franklin Delano Roosevelt, bijvoorbeeld tijdens de Four Freedoms Award ceremonies in Middelburg. Wij herinneren ons zijn mooie en emotionele speech in 2002, enkele weken na de moord op een toonaangevend politicus in Nederland en enkele maanden na de verschrikkelijke aanslagen op 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Hij zei dat in de eenheid die in crisis wordt gesmeed we de energie, het momentum, het fatsoen en de liefde voor elkaar moeten vinden die onze ‘horizon van hoop’ zullen verbreden en de vooruitzichten op vrede en sociale rechtvaardigheid zullen bevorderen.

Ware en mooie woorden die voor velen een grote steun waren in moeilijke tijden.

De Roosevelt Foundation herinnert zich Ambassadeur Vanden Heuvel als een goede vriend en inspirator en zal de verspreiding van het gedachtengoed van Franklin Delano Roosevelt met trots in zijn geest voortzetten. Onze gedachten gaan uit naar zijn familie en vrienden. De Roosevelt Foundation wenst hen veel kracht en liefde bij de verwerking van het verlies van deze grootse man.

Terug naar overzicht