Welke persoon of organisatie verdient volgens u een Four Freedoms Award?

In 2018 worden de Four Freedoms Awards wederom in Middelburg uitgereikt aan personen of organisaties die zich sterk hebben gemaakt voor de Four Freedoms van Franklin Delano Roosevelt. Han Polman, voorzitter van de Roosevelt Foundation en commissaris van de Koning in Zeeland, roept vandaag iedereen op om een voordracht voor een Four Freedoms Award te doen. Vandaag, op 6 januari 2017, is het 76 jaar geleden dat president Franklin Delano Roosevelt zijn Four Freedoms speech uitsprak voor het Amerikaanse congres.

Iedereen kan vanaf vandaag een voordracht voor een Four Freedoms Award doen via de website van de Roosevelt Foundation. De voordracht kan tot en met 30 april 2017 ingezonden worden voor de Four Freedoms Awards uitreiking van 2018. De voordracht moet aan een aantal eisen voldoen. Deze kunt u ook op de website van de Roosevelt Foundation vinden. Het bestuur van de Roosevelt Foundation neemt in de periode tussen oktober en december 2017 een besluit over de selectie van de laureaten. De laureaten worden dan op de hoogte gesteld en in overleg met hen wordt een geschikt moment gevonden om de toekenning van de award bekend te maken. De Roosevelt Foundation maakt de namen van de voorgedragen kandidaten niet openbaar.  

State of the Union
Op 6 januari 1941 hield president Franklin Delano Roosevelt zijn 'State of the Union', waarin hij het Amerikaanse congres, en daarmee het Amerikaanse volk, opriep niet afzijdig te blijven van de strijd in Europa. Hij riep Amerika en de bondgenoten niet op om te strijden tegen iets, maar voor iets, namelijk: het herstel van de democratische waarden, de 'Four Freedoms'. In zijn toespraak zei Franklin Roosevelt dat democratie alleen tot bloei kan komen als mensen, overal ter wereld, het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en van vrees. Na de dood van Franklin Roosevelt werden de Four Freedoms door de inspanningen van zijn vrouw, Eleanor Roosevelt, opgenomen in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Die verklaring werd op 10 december 1948 door de VN aangenomen. 

Four Freedoms Awards
Als signaal dat we moeten blijven strijden voor essentiële vrijheden van de mens, worden jaarlijks de Four Freedoms Awards uitgereikt. De uitreiking van de Four Freedoms Awards is een traditie, waarmee het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York in 1950 is begonnen. De voorouders van Roosevelt waren afkomstig uit het Zeeuwse Oud-Vossemeer. Vanaf 1982 vindt de uitreiking daarom internationaal plaats in samenwerking met de Roosevelt Foundation in Zeeland. De Roosevelt Foundation in Middelburg en het Franklin and Eleanor Roosevelt Institute in New York willen mensen inspireren om dit gedachtegoed in leven te houden, overal ter wereld. De Four Freedoms Awards worden in even jaren in Middelburg uitgereikt, in oneven jaren in New York.

De Four Freedoms Awards zijn al uitgereikt aan gerenommeerde personen, waaronder Harry S. Truman, H.K.H. Prinses Juliana der Nederlanden, John F. Kennedy, Nelson Mandela, Dalai Lama, Kofi Annan, J. William Fulbright, Arthur Miller, Desmond Tutu, Jimmy Carter, Malala Yousafzai en Angela Merkel. De laureaten die vanaf 1982 hun award in Middelburg in ontvangst namen, kunt u vinden op de website van de Roosevelt Foundation

Terug naar overzicht