Vrijheidscolleges: lezingen over fundamenten van de democratie

Tussen 23 maart en 5 mei vinden in zeven provincies in Nederland 28 Vrijheidscolleges plaats, lezingen van bekende opiniemakers en denkers met de ‘Vier Vrijheden’ van Roosevelt als thema. In samenwerking met zeven Bevrijdingsfestivals brengen de Vrijheidscolleges een geïnteresseerd publiek op de been voor deze fundamenten van onze rechtstaat en democratie. Spekers zijn Gerdi Verbeet, Yassin Elforkani, Tom Koene, Sheila Sitalsing, Petra Stienen, Ad van Liempt, Arend Jan Boekestijn en Maarten van Rossem.
 
Op 6 januari 1941 sprak president Franklin Delano Roosevelt in Washington de ‘Four Freedoms’ rede uit, waarin hij vier vrijheden formuleerde die voor iedereen ter wereld zouden moeten gelden en die nog steeds actueel zijn: de Freedom from FearFreedom from Want, Freedom of Speech& Expression en Freedom of Worship. Nu, ruim zeventig jaar later, zijn de Vrijheid van Meningsuiting, de Vrijheid van Religie en de Vrijwaringen van Gebrek en Angst nog altijd relevant en essentieel: het zijn vier waarden waarop onze samenleving gebaseerd is.

Het zijn waarden die ons voorhouden hoe we met elkaar omgaan, dat we gelijkwaardig zijn en dat we respect en betrokkenheid moeten tonen voor elkaar. Dat gaat niet alleen over gebeurtenissen in het verleden, dat gaat ook over het debat van vandaag de dag: over Charlie Hebdo, over de Palestijnen en Israël, over IS, Breivik, schuldenproblematiek, criminaliteit en nog veel meer.

 

Dialoog en discussie
De Vrijheidscolleges brengen een aantal bijzondere sprekers over het voetlicht en zetten aan tot dialoog en discussie. Spekers zijn Gerdi Verbeet, Yassin Elforkani, Tom Koene, Sheila Sitalsing, Petra Stienen, Ad van Liempt, Arend Jan Boekestijn en Maarten van Rossem: allen nemen zij in hun lezing één van de vier vrijheden onder de loep. In elke provincie vinden vier lezingen plaats: drie in de aanloop tot 5 mei, en de laatste in alle provincies op 5 mei tijdens het Bevrijdingsfestival.

 

Actueel
De Vrijheidscolleges zijn gratis toegankelijk en iedereen is welkom. Vanaf 3 maart is het mogelijk via de website van de Vrijheidscolleges te reserveren voor de individuele lezingen. Het programma is vrijwel rond: een compleet overzicht is onderaan dit bericht te vinden: op de website 
www.vrijheidscolleges.nl staat het meest actuele overzicht.
 

De Vrijheidscolleges worden georganiseerd door Stichting Vrijheidscolleges in samenwerking met de Bevrijdingsfestivals van Utrecht, Overijssel, Gelderland, Groningen, Flevoland en Zeeland, en de Haagse Vrijheidsweken (Bevrijdingsfestival Den Haag en ProDemos). De Vrijheidscolleges zijn opgericht door Bevrijdingsfestival Utrecht, Vrede van Utrecht en Forum.
Partners: Nationaal Comité 4 en 5 Mei, Coolpolitics, Humanity in Action
Terug naar overzicht