Veel aandacht voor de jeugd tijdens de Black Achievement Month

De derde editie van de Black Achievement Month (BAM) in Zeeland start op vrijdagavond 1 oktober met een exclusieve Urban Masterclass door spoken word artist Elten Kiene in het MuZEEum in Vlissingen. Een avond voor jongeren die bezig zijn met (rap)teksten schrijven, of dat willen leren. Het programma start om 17.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht via: info@popaanzee.nl. Deze masterclass van Popaanzee is het startschot voor een gevarieerd cultuurprogramma waarbij veel ruimte is voor de jeugd en gekleurd talent.

Over de Black Achievement Month

BAM is een jaarlijks Nederlands evenement in oktober dat ‘Black Achievers’ (zwarte Nederlanders) en hun bijdrage aan de Nederlandse samenleving bij een breed publiek onder de aandacht brengt. Een rijk programma met exposities, performances, films, voorstellingen en educatieve activiteiten om samen gekleurd talent en ‘nieuwe’ verhalen voor het voetlicht te brengen. BAM wordt in Zeeland georganiseerd door ZB Bibliotheek van Zeeland (ZB), Stichting Slavernij-monumenten Zeeland en Provincie Zeeland in het kader van Four Freedoms Door Het Jaar Heen.

Een greep uit het programma

  • In de week van 4 t/m 8 oktober bezoekt de Vlaamse auteur Dalilla Hermans Zeeuwse scholen. In haar werk strijdt ze tegen ongelijkheid, discriminatie en racisme. In opdracht van ZB schreef Hermans de novelle ‘Zero’ en gaat daarover in gesprek met leerlingen van het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs.
  • Op woensdagmiddag 6 oktober leest Hermans voor uit haar eigen prentenboek Black Girl Magic. ZB in Vlissingen organiseert deze speciale voorleesactiviteit in het kader van de Kinderboekenweek. Aanvang 15.30 uur. Toegang is gratis, aanmelden verplicht via: activiteitvlissingen@dezb.nl.
  • De voorstelling TINTEN van AYA gaat over racisme en is op woensdag 13 oktober om 19.30 uur te zien in Schouwburg Middelburg. AYA is door stichting Danzee tijdens de BAM danstheater uitgenodigd in de provincie. In de voorstelling nemen drie dansers het publiek op een eerlijke en kwetsbare manier mee in hun eigen persoonlijke verhaal.
  • Cinema Middelburg vertoont donderdag 14 oktober de documentaire ‘Martin Luther King vs. The FBI’. Regisseur Sam Pollard toont in deze documentaire hoe de vreedzame voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging Martin Luther King Jr, kort na zijn beroemde 'I have a dream'-speech door de FBI werd aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Aanvang 20.00 uur.
  • Je kunt op zondag 24 oktober mee op Healing Wandeling door Vlissingen. Deze wandeling is een initiatief van Diaspora Wellhouse en Keti Koti Zeeland en start om 11.00 uur. De kosten zijn € 2,- p.p. incl. hapje en drankje.

 

Afsluiting

Op zondag 31 oktober sluit Keti Koti Zeeland en Urban Umbrella de BAM af met een muzikaal en cultureel programma voor en door jongeren. Awareness Event vindt plaats in onder andere de Kazematten in Vlissingen. Door de coronamaatregelen is er per activiteit maar een beperkt aantal plaatsen. Een overzicht van het complete programma vind je op onze evenementenpagina.

Terug naar overzicht