Sadako Ogata (92) overleden

Op 29 oktober hebben wij kennis genomen van het verdrietige bericht van het overlijden van Sadako Ogata. Als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties maakte Ogata zich sterk voor de rechten en de bescherming van vluchtelingen, onder meer in de nasleep en ten tijde van de oorlogen in de Balkan en Irak en de genocide in Rwanda.

In 1994 is Sadako Ogata in Middelburg onderscheiden met de Roosevelt Freedom from Want (vrijwaring van gebrek) Award. Zij kreeg de award voor haar grote vastberadenheid bij de hulp aan miljoenen vluchtelingen en voor haar voortdurend beroep op de wereldleiders om de nood te lenigen.

Ogata was Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van 1990 tot 2000. Voordat zij Hoge Commissaris werd, was zij lid van de Japanse delegatie naar de Algemene Vergadering van de VN. In 2003 werd zij president van het Japan International Cooperation Agency dat hulp aan ontwikkelingslanden coördineert.  Ogata was erelid van de Club van Rome. Tijdens haar loopbaan heeft zij veel gepubliceerd over internationale diplomatie en de universele rechten van de mens.

Terug naar overzicht