Oud-politica Simone Veil overleden

Op 29 juni jongstleden overleed oud-politica Simone Veil. Ter gelegenheid van het honderdste geboortejaar van Eleanor Roosevelt ontving Simone Veil in 1984 voor haar onverschrokken inzet en haar activiteiten ‘in de geest van Eleanor Roosevelt’ een unieke onderscheiding: de Eleanor Roosevelt Centennial Award, uit handen van Franklin Delano Roosevelt jr en mevrouw Marietta Tree.

De Française werd in 1927 geboren in Nice, als Simone Jacob, dochter van een Joodse architect.

In maart 1944 werd het gezin geïnterneerd. Simone, haar moeder en zuster kwamen in Auschwitz terecht. Toen de Russen in het voorjaar van 1945 oprukten werden de gevangen naar Bergen-Belsen gestuurd in sneeuw en vorst. Simones moeder bezweek aan tyfus vlak voor de bevrijding. Haar vader en broer overleefden de oorlog evenmin. Ze kwamen om in Oost-Europa.

Simone ging na de oorlog politicologie studeren in Parijs, waar ze haar man Antoine Veil ontmoette. Ze kreeg drie zonen. Hoewel haar man wilde dat ze stopte met studeren, zette ze door en werd magistraat.

In 1974 werd ze Minister van Volksgezondheid onder president Chirac. Als Minister van Volksgezondheid legaliseerde zij abortus om de 300.000 jaarlijkse illegale abortussen in Frankrijk te beëindigen. Dit ondanks de enorme weerstand vanuit de oppositie, felle kritiek en de soms antisemitische aanvallen op haar persoon.

In 1979 werd ze voorzitter van het Europees Parlement. Zij bleef dit tot 1982 en was de eerste vrouw in deze positie.

 

Terug naar overzicht