Oktober in het licht van prestaties van personen met Afrikaanse roots

Dit najaar vindt de eerste editie van de Black Achievement Month (BAM) plaats in Zeeland. BAM laat Zeeland kennismaken met de 'zwarte' geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, lezingen, literatuur, muziek en film. Op verschillende manieren wordt aandacht besteed aan bijzondere bijdragen van personen met Afrikaanse roots aan de Nederlandse samenleving.

Wetenschappers, schrijvers, kunstenaars, artiesten, sporters en ondernemers…
In 2016 heeft het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijvelden en erfenis) besloten de maand oktober uit te roepen tot de Black Achievement Month. Na het succes in de Randstad komt de BAM naar Zeeland en vinden er diverse activiteiten plaats die erkenning geven aan talent en expertise die in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. In onze provincie komt steeds meer aandacht voor het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden, van verleden tot heden. Dit draagt bij aan het bewustzijn dat er in onze huidige samenleving historische en sociale patronen bestaan die voortkomen uit onze slavernij- en koloniale geschiedenis. Erkenning van de kwaliteiten van de zwarte gemeenschap is nodig. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots.

Ode aan diversiteit en nieuw burgerschap
In onze provincie is met veel enthousiasme samengewerkt aan een rijk en divers programma. De  Drvkkery Middelburg organiseert op donderdag 3 oktober 2019 de eerste editie van ‘Woordwaarde’ met Babs Gons, winnaar Black Achievement Award 2018. Op zaterdag 5 oktober is de expositie ‘Zwarte Uitvinders’ te zien tijdens de Wetenschapsdag in de ZB in Middelburg. En de expositie ‘De 9 levens van Cornelis Goliath (1617-1660)’ in het Zeeuws Archief wordt speciaal voor de BAM verlengd.Op woensdag 9 oktober vindt in de Burgerzaal van het Stadhuis op de Markt het landelijke symposium ‘Waarom vrijheid niet wachten kon’ plaats. Centraal staat het onderzoek van dr. Kwame Nimako naar het parlementair debat in Nederland dat vooraf ging aan de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij in 1863.

Educatie vergroot bewustzijn
Auteur Vamba Sherif schreef speciaal voor Zeeuwse jongeren de novelle ‘Sundiata’ en bezoekt scholen voor voorgezet- en middelbaar beroepsonderwijs. Met leerlingen gaat hij in gesprek over diep gewortelde vooroordelen, racisme en discriminatie. Sherif is daarnaast donderdagavond 10 oktober uitgenodigd in de Drvkkery voor een rondetafelgesprek over zijn laatste boek ‘ZWART’. Studenten van HZ Cult bekijken later die maand, op donderdag 24 oktober, in Cinema Middelburg de film ‘Blackkklansman’ van Spike Lee.

Black Achievement Month wordt in Zeeland georganiseerd door Provincie Zeeland en ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland i.s.m. NiNsee, Gemeente Middelburg, Zeeuws Archief, UCR, Stichting Monument Middelburg, De Drvkkery, Switch, Cinema Middelburg, HZ Cult, Kunstbende Zeeland en MuZEEum.

Terug naar overzicht