Nieuwjaarstoespraak Han Polman: "In Parijs is die vrijheid vreselijk geschonden"

Op 9 januari hield Han Polman, commissaris van de Koning in Zeeland en voorzitter van de Roosevelt Stichting zijn nieuwjaarstoespraak. Hij stond uitgebreid stil bij de aanslagen in Parijs en de Four Freedoms:

"Gisteren aan het eind van de middag is ook in Middelburg op de Markt stil gestaan bij afschuwelijke aanslag op de reactie van het Franse blad Charlie Hebdo in Parijs afgelopen woensdag 6 januari. Nu is er nog een gijzeling gaande in een Joodse supermarkt in Parijs.  Zoals burgemeester Bergmann gisteren memoreerde: het was een dag later op 7 januari 1941, 74 jaar geleden dat president Franklin Delano Roosvelt zijn beroemde State of the Union sprak voor het Amerikaanse congres, waarin hij de four Freedoms Four Freedoms formuleerde, later de basis voor de universele verklaring voor de rechten van de mens: de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van godsdienst,  de vrijwaring van gebrek en de vrijwaring van vrees. In Parijs is die vrijheid vreselijk geschonden. Wij leven mee met nabestaanden, met de Franse samenleving en we blijven alert en strijden voor vrijheid in Europa en de wereld.

In mei afgelopen jaar hebben we hier in Middelburg de Four Freedoms Awards toegekend aan moedige mensen in de wereld. Ondermeer aan twee zeer moedige moslimvrouwen. De Award voor freedom of expression, de vrijheid voor meningsuiting, is toegekend aan Maryam Durrani  uit Afghanistan die in een streng orthodox islamitisch gebied opkomt voor de rechten en ontplooiing van vrouwen met haar eigen radiozender. De Award voor de freedom of fear, vrees voor geweld, was voor Malala Yousafzai. Daarna ontving zij de Nobelprijs voor de vrede. Ze zei in haar indrukwekkende speech over de periode onder terroristische dreiging in Pakistan: 'At that time I realised I had two options: either to be silent and wait to be killed or to speak out and then be killed. I chose the second one.' We kunnen van haar leren: we mogen niet zwijgen en moedig zijn vrij te spreken. We herinneren ons de moord op Theo van Gogh. Burgemeester Cohen zei het toen treffend; we kunnen het vaak zo oneens over onze opvattingen maar dat mag in een vrij land, dat is een recht. We roepen niet op tot geweld en we gebruiken geen geweld. We hebben het recht om te zeggen wat we vinden, te schrijven, te tekenen."

De hele nieuwjaarstoespraak kunt u hier lezen.

Terug naar overzicht