‘Moedige vakvrouw’ Minka Nijhuis wint de Nieuwspoort Prijs van het Vrije Woord 2017

Journaliste Minka Nijhuis won gisteren de Prijs van het Vrije Woord 2017. “Een prachtige meeslepende pen, een scherp observatievermogen en een grote gedrevenheid. Minka Nijhuis is een moedige vakvrouw.” Dat zei jurylid Jeroen Smit voor een volle zaal in Nieuwspoort waar de prijs werd uitgereikt.

De jury prees het werk van de 59-jarige journaliste. “Ze gaat naar gevaarlijke gebieden, doorgaans niet onder bescherming van het leger, maar op eigen houtje. Soms maandenlang. Ze heeft een ervaren en onafhankelijke, eigenzinnige kijk op ingewikkelde conflicten en het vermogen verre oorden en verre levens dichterbij te brengen. Ze biedt stof tot nadenken over de wreedheid van oorlogen, schendingen van mensenrechten, vooroordelen en vijanddenken. Ze geeft de slachtoffers niet alleen een gezicht maar laat ook hun stem horen,” aldus Smit.

Voorzitter Inge Brakman voegde daar aan toe: “Ik ben heel blij om de onderscheiding te kunnen overhandigen aan een journalist pur sang die met haar werk zichtbaar maakt dat de vrijheid van het woord een graadmeter is voor het respecteren van mensenrechten.”

Meteen na de bekendmaking van de Prijs stroomden uit de hele wereld felicitaties binnen van collega’s, lokale medewerkers en degenen over wie Nijhuis bericht. Minka Nijhuis reageerde zeer verheugd. “Ik ben verrast en ook blij natuurlijk. Ik zie het als waardering voor de manier waarop ik bericht over oorlog en onderdrukking. Door mensen langdurig en van dichtbij te volgen in hun dagelijkse ongewisse leven wil ik hen een gezicht geven aan het nieuws dat non-stop voorbij flitst. Degenen die ik in mijn verhalen laat zien betalen maar al te vaak een hoge prijs voor het vrije woord.”

De Prijs van het Vrije Woord wordt eens in de 5 jaar uitgereikt. Dit jaar bestaat het Internationale perscentrum 55 jaar en werkt voor de Prijs samen met de Roosevelt Foundation. De Prijs wordt toegekend aan een persoon, een groep van personen of een organisatie die zich heeft onderscheiden door zijn/haar activiteiten op het terrein van de mensenrechten, de verspreiding en/of bescherming van het Vrije Woord uitdrukkelijk daarbij inbegrepen, in Nederland, Europa of op wereldniveau.

 

Terug naar overzicht